Рекомендований усім наркотик. Все, що треба знати і не знати про каву

2 лютого, 2018 п'ятниця
17:36

Найсмачніші рецепти, доведені факти, легенди і домисли про один з найпопулярніших напоїв на землі, який робить нас щасливішим

 Вона – найчастіше перша в "рейтингу" ранкових думок людини. Одні її обожнюють і, не вникаючи ні в її історію, ні в склад, ні в способи впливу на організм, шукають на полицях магазинів. Інші  бояться її через можливу негативну дію на здоров’я. Але майже всі її вживають: хто більше, хто менше.

Чим же заслужив таку повагу ароматний напій, який, за деякими оцінками, вважають другим на Землі після води (є ще версія, що другий напій – чай, але в битві версій поки що перемагає кава)?

null

Вдало перекреслений мінус дає плюс!

Про плюси і мінуси кави існують цілі наукові трактати. Що в них не може не тішити кавомана, це доведення того, що кавові зерна відчутно бадьорять і додають настрою. А все тому, що вони містять кофеїн та теобромін - загальновідомі психостимулятори. Ці речовини кров відносить до мозку, і там вони роблять свою найкращу справу: блокують роботу нейромедіатора аденозина, звільняючи місце для хороших нейромедіаторів, зокрема відомого всім дофаміну, в результаті чого виникає збудження нейронів і ми отримуємо свою порцію щастя.

Існують дослідження, що кава ефективна при мігренях, знижує ризик розвитку хвороб Паркінсона та Альцгеймера, поліпшує чутливість до інсуліну, знижує ризик розвитку діабету 2 типу. Із втішних даних заслуговують на увагу і ті, що вживання кави знижує ризик розвитку цирозу печінки і раку грудей, впливає на функціонування ЦНС і навіть зменшує потяг до самогубств.  Ну а те, що кава долає депресію, не треба шукати в дослідженнях – багато хто навіть з "початківців"-кавоманів це відчув на собі.

Кава багата і вітамінами. У  чашці напою є приблизно 11% від добової норми вітаміну В2, 6% вітаміну В5, близько 3% марганцю і калію, 2% магнію і вітаміну В3.

З кавових мінусів треба враховувати ті, що кава може впливати на підвищення артеріального тиску, виводить з організму надмірну кількість рідини, перешкоджає засвоєнню заліза та погіршує здатність нирок утримувати кальцій, цинк, магній та інші важливі мінерали, у результаті чого страждає кісткова тканина, зуби, волосся й нігті.

Однак у висновках фахівців той факт, що кава підвищує тиск, також більше ставиться під сумнів, ніж стверджується. Наголошується, що  кофеїн звужує кровоносні судини, значить, тиск повинен підвищуватися. Але при цьому кава володіє невеликим сечогінним ефектом, що сприяє зниженню артеріального тиску. Отож здоровій людині при помірному вживанні духмяного напою підвищення тиску не загрожує.

Так само визнається і вплив кави на судинну систему швидше добре, ніж погано – вона покращує мікроциркуляцію в тканинах і благотворно впливає на судинну стінку. Фахівці, які досліджують хвороби серця,  рекомендують щодня вживати 1-2 чашки кави в день як доповнення до антихолестеринової дієти при атеросклерозі.

Заради справедливості треба нагадати і той факт, що кофеїн має властивість до звикання і залежності, що схожа з наркотичною, тому надмірність у цьому плані зовсім недоречна.

Але в цілому 2-3 чашки тонізуючого напою на день – нормальна «порція», проти якої не проти лікарі.  

Як кажуть, вдало перекреслений мінус дає плюс – враховуйте свою самопочуття, потреби, бажання і норму і пийте каву на здоров’я!

Випити, щоб стати щасливішим! Легенди і правда

Розкішні величні гори далекої спекотної Ефіопії дарували молодому пастуху Калдиму багато вражень і приводів подумати про велич і силу впливу на людину природи. Якось він помітив, переганяючи своїх кіз на нові чагарники, що вони із задоволенням поїдають ягоди дикого чагарнику, а після цього проявляють невластиву їм спритність: граються з потроєною силою, весело скачуть до самого вечора і бекають ночами. Пастух вирішив і сам спробувати плоди невідомого дерева. З червоних ягід він приготував відвар і, випивши його, помітив, що втома пройшла, а настрій поліпшився.

Про своє відкриття молодий пастух розповів настоятелю місцевого монастиря. Той відчув дію напою на собі й виявив, що відвар з листя і ягід загадкового дерева чудово знімає втому, проганяє нудьгу і додає бадьорості. Щоб монахи старанніше молилися ночами, імам наказав їм щодня пити це зілля. Спочатку монахи вимочували ягоди в воді, а потім навчилися їх сушити і смажити на вогні.

Це – одна з найпоширеніших легенд походження кави, а загалом їх – тисячі. Легенди і міфи про каву творяться і до сьогодні. Деякі – обростають новими деталями, деякі – розвінчуються, як, приміром, міф про суцільну шкідливість кави для здоров’я.

Подорож кавового зерняти

Воно приживалося швидко  та всюди щедро плодоносило. І подорожувало - з африканського континенту через Червоне море в Аравію, на Схід, в Європу і Новий Світ. З Ефіопії дику каву завезли в Ємен, звідти мореплавці завезли її в Північну, Південну Америку і Ост-Індію.

 null

Кавова «першість»

Перші кавові плантації – з’явилися в місті Моха в Ємені й були названі «мокко» на честь міста.

Першою країною в Європі, яка дізналася про каву, була Італія.  Голландія підхопила кавову "естафету", а голландські купці не лише почали завозити каву в сусідні країни, а й вирощувати на островах Цейлон і Ява.

У Франції почали пити з 1669 року, під час правління Людовика XIV, який, до речі, любив варити каву власноруч.

Відразу за цим кавовий бум зачепив Німеччину – аж так, що прусський король Фрідріх монополізував кавовий бізнес і ввів вельми незвичайну посаду - "винюхувач". Ці люди ходили по вулицях у пошуках нелегальних сушарок, буквально винюхуючи, не чутно чи кавовий дух з таємних сховищ.

Перша в Європі кавярня відкрилася в 1646 році у Венеції. У 1652 році відкрилася перша кав'ярня в Лондоні. У 1675 році перші кавові будинки з'явилися в Ганновері, Бремені та Гамбурзі. У 1721 році був відкритий кавовий будинок у Берліні.

Перше "пришестя" кави в Новий Світ відбулося на початку 18 століття.

Перше кавове дерево було посаджено на острові Мартініки в Карибському морі французькими колонізаторами, звідки воно поширилося по тропіках Центральної і Південної Америки.

Перші кавоварки були винайдені в першій половині 19 століття.

У 1970 році вперше з'явилася ароматизована кава.

У 1819 році з кавового екстракту вперше був виділений кофеїн. Відкриття французького вченого Рунге стало другим народженням кави: з тих пір його почали використовувати як ліки.

Першим кавовим напоєм був відвар з листя кавового дерева, потім - вино з ягід кави, які забродили. Пізніше кавові зерна почали смажити і молоти, а в напій, приготований з них, - додавати молоко і прянощі - гвоздику, корицю, кардамон.

Солодка запаморочлива Арабіка і міцна пікантна Робуста. Класифікація кави за типом кавового дерева

Кавових дерев є дуже багато, але найвідоміші і найпопулярніші з них - Робуста і Арабіка. Різна технологія обробки зерен цих дерев, пропорції сумішей тощо і дали людству сотні сортів кави, які кардинально різняться між собою.

Арабіка – вишукана, солодка, з ледь вловимою кислинкою, зерна – гладкі, продовгуваті, блакитно-зелені, з трішки вигнутою канавкою, після обсмажування – однотонного темно-коричневого кольору. Чутлива до змін у погоді, примхлива у вирощуванні, але дуже смачна «на виході». Смак, знову ж таки, залежить від місця і умов вирощування: бразильська арабіка відома своєї терпкістю і легким горіховим присмаком, ефіопська – з гірчинкою і ягідними нотками, в кенійській відчувається присмак вина, гватемальська – з чітко вираженим шоколадним смаком і пікантною гірчинкою.

Робуста – простіша у вирощуванні, догляді й приготуванні, але також надзвичайно смачна і цінна. Її зерна маленькі, округлі – від світло-коричневого до сірувато-зеленого кольору. Вона – для любителів більш насиченого смаку, з вираженою гірчинкою. У ній більше кофеїну, завдяки її стійкій міцності її використовують в сумішах, готують розчинну каву, вона дає стійку пінку при готуванні.

За способом обробки кава буває натуральна, ароматизована, без кофеїну, Kopi Luwak і кавові суміші.

За способом обсмажування зерен вона є:

  • скандинавська: найм’якіша, зерна – світло-коричневого кольору;
  • віденська: зерна шоколадно-коричневі, «золота серединка» смаку;
  • французька: зерна темно-коричневі, а смак – гіркуватий;
  • італійська: чорно-коричнева, а смак - гіркий, але дуже виразний.

Секрети кавоварні.  Види приготування

Аромат і неперевершений смак кави залежать в першу чергу, звичайно ж, від способу приготування напою. Для цих цілей можна використовувати кавоварку, "французький прес" або турку.

Еспресо – еталон якості у всьому світі

Еспресо називають королем кави, божественним напоєм.

Вишуканий, найпоширеніший напій у світі – пікантний, з ніжною гірчинкою і ледь вловимою кислинкою, зі стабільним відчуттям свіжості й довершеності.  У перекладі з італійської він «швидкий», «зварений під тиском», «спресований». В  Америці  його називають  God Shot (божественно короткий), а англійці часто говорять single (одинарний).

Уперше він був приготований в Італії на початку 20 століття за допомогою ріжкової кавоварці, сконструйованій інженером Луїджі Беццера. Мелена кава заварюється гарячою водою, що проходить крізь нього під тиском.

З моменту своєї появи він вважається еталоном якості у всьому світі. На батьківщині еспресо створена спеціальна організація, що контролює якість продукції вітчизняних виробників і визначає стандарти справжнього еспресо - Національний Інститут Італійського Еспресо.

Щоб приготувати еспресо, потрібно мати якщо не талант, то натхнення і бажання – точно! Щільна консистенція, густа пінка і багатство ароматів – це лише частинка того, що має відчуватися у філіжанці досконалості. Оскільки це фірмовий напій, то в магії еспресотворення важливо все: від підготовки кавоварки до філіжанки, в яку наливатиметься кава.

При приготуванні еспресо потрібно враховувати, що велика частина кофеїну і шкідливих смол залишається в кавовій гущі. Тому щоб до власне напою потрапили найкорисніші інгредієнти кавових зерен, потрібно:

  • дотримуватися правильного часу екстракції кави - від 25 до 30 секунд, інакше напій вийде незбалансованим, в ньому будуть відчуватися домішки неприємних смол;
  • вибирати лише м’яку і чисту воду – жорстка і хлорована лише зіпсує закладене природою;
  • якісні кавові зерна Арабіки, обов'язково добре обсмажені й свіжі, або спеціальні суміші: неперевершеними знавцями в їх приготуванні є італійці. З сортів краще використовувати кави Lavazza Crema Aroma, Danesi Classic, La Semeuse Don Marco, La Semeuse Versailes, Danesi Doppio, Arcaffe Gorgona;
  • свіжозмелена кава, адже після подрібнення кавові зерна дуже швидко втрачають свій вишуканий аромат. На одну порцію йде приблизно 7 г меленої кави;
  • перед приготуванням добре прогріти кавоварку і дотримуватися правильного тиску - 9 бар, і температури води - 85-94ºC, а після приготування тримати кавоварку в чистоті, бо в непомитій кавові олії осідають на стінки і їх неприємний запах і присмак перейде на свіжозварену;
  • і навіть чашка має значення. Для подачі знаменитої кави використовують спеціальні чашки еліптичної форми, які плавно розширюються догори, місткістю 60-70 мл, порцелянові або скляні, обов'язково з товстими стінками, підігріті перед наповненням. А наповнюють чашку на 2/3 об'єму, стандартна порція - 30-40 мл.  

Усі ці деталі й тонкощі дозволять зберегти всі корисні властивості кавових зерен, розкрити їх унікальний смак і неповторність. А віддані шанувальники знаменитого напою можуть щодня насолоджуватися новою його варіацією і з гідністю оцінити смак і насолоду від кожної:

  • Еспресо романо або кафезінхо - традиційний еспресо, що подається з лимонною скоринкою. Готується з сортів Molinari Classico, Arcaffe Gorgona, Lavazza Crema Aroma.
  • Американо - кава еспресо, розведена гарячою водою в співвідношенні 1: 2 або 1: 3.
  • Доп (італ. подвійний) - подвійний еспресо. Тобто еспресо, який готується з подвоєною кількістю меленої кави, обсяг його теж подвійний. Має насичений аромат і смак.
  • Еспрессо маккіато - це кава з додаванням 15 мл збитого молока, яким злегка підфарбовується пінка. Готується з сортів La Semeuse Versailes і Arcaffe Mokacrema. Маккіато - напій, що отримується при особливому змішуванні молока, молочної пінки і кави еспресо. Співвідношення еспресо в маккіато до молока становить 1 до 3. Найчастіше подають у високому стакані з трубочкою, шари не перемішують. Різні присипки і сиропи вітається, але не є обов'язковими.
  • Кава по-віденськи - еспресо зі збитими вершками, посипаний зверху спеціями (ваніллю, корицею, мускатним горіхом, апельсиновою цедрою за смаком) і тертим шоколадом.
  • Коретто - еспресо з алкоголем. Для приготування 2 порцій кави необхідно 2 ст. л. кави дрібномеленої і 40 мл лікеру Самбука.
  • Лате - кавовий коктейль з еспресо і молока з піною 1: 2. Для аромату до лате можна додати різноманітні сиропи.
  • Еспресо тацца д'Оро або кін панна - замість спіненого молока в каву додають збиті вершки. Для приготування цього напою рекомендуються сорти Danesi Cold і Arcaffe Roma.
  • Рістретто - еспресо, який готується в меншому обсязі води. Він найбільш бадьорить і найбільш концентрований. Пити його слід без додавання цукру. Кофеїну містить менше, ніж еспресо. Вважається справжньою італійською кавою і перекладається як «швидкий». Подають рістретто в чашці для еспресо зі склянкою холодної води. Перед першим ковтком кави робиться кілька ковтків води. Таким чином запобігає зневоднення організму і омиваються смакові рецептори.
  • Торре - велика порція еспресо, прикрашена зверху молочною шапкою. «Torre» в перекладі з італійської означає «вежа». Молочна піна має більш суху і щільну структуру, на відміну від капучино, і добре тримає форму. Подається в чашці для капучино.
  • Існують й інші види еспресо: пряний - з корицею, анісом або кардамоном, мокко - з какао і шоколадним сиропом, кава-глясе - з охолодженим молоком, морозивом і тертим шоколадом, капучино (еспресо з шапочкою з спіненого молока), кава по-варшавськи та ін.

 

Кава з "французького преса"

Французький прес – пристрій, який складається зі скляного жаростійкого циліндра з поршнем - фільтром. Напій з нього полюбляють американці й скандинави. Найчастіше для цього використовують арабіку дуже великого помелу зерен. Щоб приготувати напій, слід насипати в ємність преса кави, не засмічуючи фільтр, у пропорції 1:10. Наливають гарячу воду, але не окріп, ретельно перемішують, поки не осядуть останні частинки. Поршень необхідно підняти і накрити френч-прес кришкою, закривши носик. Фільтр має бути на поверхні кави. В даному положенні парі виходити нікуди, а тому під її тиском і заварюється кава. Фільтр необхідно повільно опустити донизу, процідивши каву, хвилин через 5. І смакувати гарячим і духмяним!

Кава в турочці або джезві

Кава по-східному, кава по-турецьки - чорна кава з пишною піною. Готується в посудині конічної форми на піску, на відкритому вогні або на електричній плитці. При приготуванні часто використовуються спеції -  як кардамон, кориця та ін.

Для двох порцій беруть столову ложку кави найдрібнішого помелу і цукор за смаком. У теплу воду всипають каву з цукром, доводять практично до кипіння. Забирають з вогню, кілька секунд остуджують, потім знову ставлять на вогонь. Так повторюють двічі.  Приготовану каву слід скропити дуже холодною водою. Коли гуща відстоїться, напій розмішати і акуратно розлити у чашки.

Вам – подарунок від Еспресо – однойменного сайту найсвіжіших і найякісніших новин! Покроковий рецепт кави лате в домашніх умовах.

Звичайно, цей шедевр кавового мистецтва приготувати непросто: з химерними малюнками розводів кави і молока, в прозорому високому келиху, з хмаркою пінки і, головне, незмінним малюнком – квіточкою, сердечком, листочком, яблучком чи буквою «Е» на шапці піни. Але непросто не означає, що це неможливо. Навіть у домашніх умовах і навіть не маючи кавоварки. Ми розповімо, як зробити це швидко і в найкращому варіанті. Потрібно мати блендер (міксер або термос), 50 мл кави еспресо, 150 мл молока, цукор за смаком і любов – за замовчуванням, оскільки будь-які шедеври творяться лише з любов’ю.

  1. Розігріти молоко до достатньо гарячої температури, але не доводити до кипіння, щоб не було шкірочки.
  2. Заварити каву еспресо (нема кавоварки – не проблема: заварюємо в турочці).
  3. Збити гаряче молоко (в будь-який спосіб: міксером, у блендері або 2 хвилини трясти в термосі).
  4. Готове молоко перелити в склянку для лате, залиште трохи для пінки.
  5. Влити каву в склянку з молоком, бажано посудиною з довгим носиком або через лійку, щоб вона потрапляла в центр молока – так по стінках склянки утворюються красиві малюнки-розводи.
  6. Увімкнути фантазію і додати сиропу ( ягідного, шоколадного, карамельного тощо, але не апельсинового, бо молоко прокисне) за бажанням) або амаретто чи ром (за бажанням).
  7. Цукор в такий напій можна додавати за бажанням, можна також пити і без цукру.
  8. Покладіть ложечку, щоб смакувати пінкою, і вставте трубочку.
  9. Запросіть когось на каву!

null

Смакуйте на здоров’я і задоволення. Але пам’ятайте, що добре все, в чому дотримуються міри. Доречно у цьому зв’язку пам’ятати слова Вінстона Черчилля:  «Кава — напій дуже особистий. Його, як і коньяк, не можна пити кружками». Але 2-3 чашки на день радять навіть лікарі.

                                                                        Тетяна Зінченко                                            

Теги:
Читайте також:
Київ
+10°C
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.52
    Купівля 39.52
    Продаж 40.04
  • EUR
    Купівля 42.19
    Продаж 42.96
  • Актуальне
  • Важливе
2024, п'ятниця
19 квітня
14:52
Пожежа на Ільському НПЗ в РФ
Російська компанія "Башнефть" встановлює антидронові сітки на свої НПЗ, щоб захистити їх від атак БПЛА
14:40
Оновлено
РФ атакувала Україну: у Дніпрі й області є загиблі та поранені, в тому числі діти
14:30
Оновлено
Зеленський відвідав українських поранених бійців
Зеленський провів нараду щодо безпекової ситуації на Донеччині та відвідав поранених військових
14:22
Дмитро Кулеба
Очільники МЗС країн G7 визначили конкретні кроки для допомоги Україні, - Кулеба
14:22
Оновлено
Україна_Польща
У Польщі затримали агента спецслужб РФ, який готував замах на Зеленського. У ГУР прокоментували
14:10
Ексклюзив
Володимир Путін
Путін продовжуватиме війну, поки не стане зрозуміло, хто буде наступним у Білому домі, - політолог Бобиренко
14:07
В Одесі прогриміли вибухи
14:01
OPINION
Валерій Пекар
Деколонізація Росії: Божі млини мелють повільно
13:59
курка
"Розвиває здатність заражати людей": ВООЗ занепокоєна через поширення пташиного грипу
13:57
РФ ударила по центру Білопілля на Сумщині: важко поранені три людини
13:47
Інфографіка
Ціни на пальне, АЗС
Ціни на пальне сьогодні: скільки коштують бензин, газ і дизель
13:38
Херсонський художній музей ідентифікував понад 100 викрадених окупантами картин
13:36
Тейлор Свіфт
Тейлор Свіфт випустила новий альбом The Tortured Poets Department
13:30
діти, злочини росії
Україна повернула з Росії 17-річну дівчину
13:28
У Дніпрі 20 квітня оголошено жалобу за загиблими внаслідок ракетного обстрілу
13:27
конгрес США
Республіканці внесли 135 поправок до законопроєкту про допомогу Україні
13:14
У 2024 році Україна отримає 560 млн євро від ЄІБ для низки проєктів. Деталі
12:58
Алек Болдвін
Убивство українки Гатчінс: юристи Болдвіна домагаються припинення справи, але експерти вважають, що суду не уникнути
12:51
"Україні було б краще прийняти умови Росії": добірка фейків і маніпуляцій світових ЗМІ за 19 квітня
12:43
заморозки
Синоптикиня Наталка Діденко розповіла, де в Україні очікувати заморозків у вихідні
12:29
Дональд Туск
"Не можемо завдавати шкоди Україні, коли вирішується доля війни": Туск закликав польських фермерів припинити блокування кордону
12:23
Планували передати технологічні розробки у сфері енергетики: на Харківщині затримали пособників окупантів
12:15
ЄСПЛ відхилив позов Кіркорова, який оскаржував заборону на вʼїзд до Литви через підтримку агресії РФ
12:10
Аналітика
Чому у Грузії знову протести. Еспресо пояснює
12:07
Чорноморський флот РФ
Партизани розвідали військово-морську базу РФ у Новоросійську
12:07
OPINION
Андрій Дудченко
Що заважає переходу духовенства з УПЦ до ПЦУ?
12:01
електроенергія
В Україні зафіксували дефіцит електроенергії, залучено аварійну допомогу: ситуація в енергосистемі станом на 19 квітня
11:46
Apple
Apple видалила WhatsApp і Threads зі свого App Store у Китаї. Причина
11:20
Ексклюзив
Бахмут
На Бахмутський напрямок окупанти перекинули армійську авіацію, ЗСУ не вистачає ППО, - майор НГУ Кожубенко
11:14
Огляд
світ, міжнародний огляд
Путін розпочне війну проти НАТО, якщо Україна програє, тим часом Росія нарощує виробництво зброї. Акценти світових ЗМІ 19 квітня
11:14
У Міноборони закликали українців іти в сапери: обіцяють страхування й додаткові виплати
11:13
Дмитро Кулеба з Антоніо Таяні
Кулеба обговорив можливість посилення ППО України з італійським колегою Таяні
11:10
На фото: "Відьмак", виробництво четвертого сезону з Ліамом Гемсвортом
Netflix почав зйомки 4-го сезону "Відьмака" з Гемсвортом та оголосив про завершення серіалу
10:56
Педро Санчес
Іспанія протягом кількох тижнів може визнати Палестинську державу, - ЗМІ
10:54
ППО
Україна потребує глибоко ешелонованої системи ППО, - Повітряні сили
10:36
онлайн-шахрайство
В Україні цьогоріч відкрито рекордну за 12 років кількість справ через шахрайство, - Опендатабот
10:33
Організація Об'єднаних Націй, ООН
США ветували резолюцію про надання Палестині членства в ООН
10:26
Оновлено
ЗСУ збили у РФ літак Ту-22м3, що запускав по Україні ракети Х-22/Х-32
10:10
Ексклюзив
на фото ситуація на фронті
Спротив українців на окупованих територіях допомагає ЗСУ, окупанти бояться, - заступник голови Бердянської райради Дудукалов
10:07
Інфографіка
долар євро валюта обмін
Курс валют на 19 квітня: скільки коштують долар, євро та злотий
Більше новин