Носити краватку небезпечно, - вчені

Медики дійшли висновку, що краватка перетискає вени і артерії, і шкодить, навіть якщо затягнута не надто туго

Носіння краватки шкодить кровопостачанню головного мозку, з'ясували фахівці з Університетської лікарні Шлезвіг-Голштейн в Німеччині, передає  Forbes.

У дослідженні взяли участь 30 добровольців, середній вік яких склав 24.6 років. Половину з них попросили одягти краватку і зробити в ній магнітно-резонансну томографію. Решта пацієнтів також пройшли обстеження, але без аксесуара.

Кожному піддослідному з першої групи томографію проводили тричі:  спочатку з розстібнутим коміром та вільно звисаючою краваткою, потім із застібнутим коміром та міцно зав'язаною краваткою, до незначного дискомфорту, і третя повторювала першу позицію.

З'ясувалося, що в результаті носіння краватки значно знижується мозковий кровообіг.

МРТ-сканування показало, що церебральний кровотік знизився в середньому на 7,5% після того, як краватку затягнули і продовжував залишатися зниженим в середньому на 5,7% після того, як її розпустили. У 5 пацієнтів кровообіг знизився більш ніж на 10%. 

Лікарі звернули увагу на те, що в багатьох компаніях і професіях дрес-код включає краватку і сорочку з коміром. При цьому ніхто з роботодавців не замислюється про шкоду цього "соціально прийнятного удушення".

Читайте також: Бути п'яними без вина. Як сон робить з нас "живих зомбі" та чим це загрожує