Подовжити життя на 36%: вчені створили препарат для видалення старих клітин з організму

Біологи з Національного інституту старіння США в Бетесді створили препарат, здатний видаляти старі клітини з організму і продовжувати життя на третину

Про це йдеться в статті, опублікованій в науковому журналі Nature Medicine.

Вчені вважають, що старіння організму пов'язане зі старінням клітин тіла. На відміну від стовбурових клітин, які можуть ділитися і оновлюватися нескінченну кількість разів, клітини тіла вступають в фазу старіння після 40-50 циклів. Біологи вважають, що така поведінка клітин обумовлена природним захистом організму від раку - поділ припиняється в той час, як мутація досягає критичної позначки і ризикує перейти в розряд злоякісної.

З плином часу кількість старих клітин в організмі накопичується і призводить до фізіологічних змін в організмі - слабкості м'язів, наеластічності шкіри, хронічних захворювань і іншим ознакам старості.

Група дослідників під керівництвом Джеймса Кіркленда провела експеримент по омолодженню клітин на гризунах. Спочатку біологи ввели в організм миші старі клітини, а потім зробили їй укол з суміші дасатініба (використовується для лікування лейкемії) і кверцетину (надає гіркий смак цибулі). В результаті миші прожили на 36% більше часу, ніж їх родичі, які не отримали дозу ліків.

Пересадка невеликої кількості старіючих клітин викликає фізичну дисфункцію у молодих мишей.

Усунення старіючих клітин як частково запобігає фізичній дисфункції так і полегшує її.

D + Q зменшує кількість застарілих клітин і зменшує прозапальну секрецію цитокінів у жировій тканині людини.

В дослідженні зазначають, навіть пересадка відносно невеликої кількості старіючих клітин у молодих мишей є достатньою для того, щоб викликати стійку фізичну дисфункцію, а також поширювати клітинне старіння на тканини-хазяї.

Вчені мають намір провести додаткові досліди, щоб визначити, чи безпечне поєднання таких речовин для організму людини.