Лікарі навчилися відновлювати пошкоджені серця немовлят. За рік досліди проведуть на дорослих

Лікарі з дитячої лікарні Бостона розробили революційну техніку трансплантології, яка дає дітям з пороком серця шанс на одужання

Як йдеться в матеріалі The New York Times, при цьому дітям не потрібні нові органи. Лікарі пересаджують їм прямо в помираюче серце мітохондрії з м'язових клітин самої дитини - і ця експериментальна процедура показує рекордні результати.

Кожна клітина в тілі людини містить мітохондрії. Це спеціалізовані органели, які забезпечують клітину енергією. Якщо клітина позбавляється притоку збагаченої киснем крові, то мітохондрія може померти, а з нею разом і решта клітини.

Це може статися під час інфаркту або хірургічної операції, покликаної виправити серцеву недостатність. Навіть якщо клітини виживуть, вони ослабнуть, і в результаті серце вже не буде битися нормально.

Дослідженням керував доктор Джеймс Маккаллі. В ході своїх експериментів він ввів в пошкоджене, але не мертве серце свині мітохондрії з м'язових клітин тієї ж свині, і в результаті серце тварини повністю відновилося.

Дослідження на людях почалися в 2015 році, коли мітохондріальний трансплант ввели новонародженому з серцем, пошкодженим в ході хірургічної операції. Маккал взяв приблизно 1 мільярд мітохондрій з невеликої ділянки в животі немовляти і ввів їх в пошкоджену частину серця. Вже через два дні серце стало битися цілком нормально, без жодних перебоїв.

Загалом, лікарі вже провели подібну процедуру на 11 новонароджених, і вісім з них повністю відновилися. У немовлят з подібним захворюванням, які не могли отримати донорське серце, рівень смертності становив близько 65%, при цьому ніхто так і не відновлював серцеву функцію повністю. Тому нова процедура може допомогти дітям, у яких інакше просто немає вибору.

У 2019 лікарі планують перейти до дослідів на дорослих, щоб остаточно переконатися, наскільки нова методика є ефективною.