Вчені створили кольоровий 3D-рентген

Новозеландський стартап MARS Bioimaging створив 3D-рентген, який дозволяє отримувати чіткі кольорові зображення органів і тканин

Як йдеться в блозі CERN, в основі пристрою лежить технологія Medipix, розроблена вченими з об'єднання CERN для відстеження часток у Великому адронному колайдері.

Вчені використовували Medipix як фотокамеру - система фіксує кожну окрему частинку, аналізує її енергію, а потім складає отримані дані в високоточне зображення. Випромінювання, якому пацієнт піддається при роботі MARS, в кілька разів менше, ніж від звичайного рентгена.

Поки MARS випустив 3D-рентген середніх розмірів: з його допомогою можна сканувати окремі кістки, суглоби або судини. У майбутньому компанія має намір створити пристрій для комплексного сканування тіла.

Зараз тестування приладу проходить у відділеннях ортопедії та ревматології декількох новозеландських лікарень. У разі, якщо пристрій буде працювати коректно, стартап випустить його на ринок. У компанії відзначають, що продажі 3D-рентгена почнуться не раніше 2019 року.