Вилізти з власної шкіри. Вчені опублікували детальне відео з "лущенням" тарантула

Нове відео дає змогу детально роздивитися, як тарантул виду Brachypelma smithi буквально вилазить зі своєї шкіри

Зміст

Як пише Science Alert, сім годин "процедури" вмістили у 40-секундний ролик, на якому тарантул поступово скидає старе "вбрання".

Цей вид павуків мешкає в пустелях і чагарниках Мексики. І, як і всі інші членистоногі, він повинен линяти, щоб рости.

Членистоногі покриті жорстким і негнучким корпусом, а отже не можуть розширюватися всередині нього. Тож перш ніж скинути старий "одяг" їм потрібно виростити нову шкіру.

Дорослі тарантули зазвичай линяють близько одного разу на рік, молодші тарантули, що проходять через більш значні сплески зростання, линяють частіше.

Вчені називають цей процес "лущенням", а починається він щойно жива тканина між старою і новою шкірою починає розпадатися.

Спершу тарантул стискає живіт, підштовхуючи рідину в голову і верхню частину тіла. Це створює тиск, який відштовхує панцир прямо від голови павука. Потім тарантул починає відкидати стару шкіру, ніби знімаючи особливо вузьку пару джинсів.

Щойно павук зможе вибратись зі старої оболонки, нова і більш м'яка шкіра починає твердіти, як правило, протягом декількох днів. І саме в цей час відбувається найбільший сплеск зростання.

Проте, линька - це не лише про процес росту. Нова шкіра не містить ніяких зовнішніх паразитів, і "поставляється" з абсолютно новими сенсорними і захисними волосками. Аналогічним чином тарантули можуть навіть відростити втрачені придатки, на кшталт лапок.

Читайте також: Не бійтеся акул, бійтеся комах. У кого з тварин більше шансів вас вбити

  • Два види австралійських сумчастих мишей потрапили в список тварин під загрозою вимирання через "суїцидальні сексуальні практики". Вони просто забагато спаровуються.
  • Раніше біологи опублікували унікальне відео з рибами-вудильниками, зняте в Атлантиці на глибині 800 метрів. вченим вперше вдалося зняти спаровування цих риб.
  • За допомогою гризунів вчені хочуть обдурити смерть: голі землекопи живуть незвично довго для ссавців свого розміру, майже не відчувають болю, стійкі до раку, а також здатні затримувати дихання на 18 хвилин, тож давно привертають увагу вчених, які працюють над загадкою старіння.