4 млрд років тому на Місяці могло існувати життя, - вчені

Астробіологи опублікували дослідження, в якому йдеться, що за останні 4 млрд років два рази на Місяці були умови, що дозволяють підтримувати існування простих форм життя

Дослідження опубліковане в журналі "Астробіологія", коротко про нього розповідає ScienceAlert.

Дірк Шульц-Макух з Університету штату Вашингтон і Йен Кроуфорд з Лондонського університету впевнені - незабаром після утворення Місяця і потім під час піку вулканічної активності на ньому – а це приблизно 4 і 3,5 млрд років тому відповідно, на супутнику Землі могли існувати умови для зародження життя.

Коли ми шукаємо ознаки життя на інших планетах і місяцях, підказки, які можуть вказувати на сприятливий для життя клімат, включають в себе рідку воду, атмосферу, яка допоможе зберегти воду на поверхні, магнітне поле, що забезпечує захист від сонячної і космічної радіації , і органічні сполуки, які можуть становити життєві будівельні блоки.

За розрахунками дослідників, тоді коли на Місяці відбувалися викиди сильно нагрітих летючих газів і водяної пари, вони могли призвести до утворення кратерів з рідкою водою і формування щільної атмосфери. Такі умови могли зберігатися протягом мільйонів років.

 "Якби рідка вода і значна атмосфера були присутні на молодому Місяці протягом тривалих періодів часу, ми думаємо, що місячна поверхня була б, принаймні, тимчасово придатною для життя", - сказав Дірк Шульц-Макух.

Але ані астронавти ні апарати ніколи не знаходили ніяких свідчень життя на Місяці, і навіть якщо на супутнику нашої планети колись існував органічний матеріал, ми не знаємо, чи збереглися сліди.

Роботи Шульц-Макуха і Кроуфорда засновані на результатах нещодавніх космічних місій і аналізі зразків місячних порід і грунту, які показують, що Місяць не такий сухий, як вважалося раніше – на ньому були виявлені поклади льоду.

Читайте такожЗнайти 20 тисяч екзопланет за 2 роки. Все, що варто знати про новий телескоп від NASA