Туманність Андромеди проковтнула "сестру" Чумацького Шляху

Приблизно 2 млрд років тому близька до Чумацького Шляху Туманність Андромеди поглинула велику сусідню галактику

До такого висновку прийшли вчені з Мічиганського університету, проаналізувавши походження її супутників і сплеск зореутворення, який припав на цей час. Дослідження опубліковане в журналі Nature Astronomy.

Один з головних механізмів зростання галактик - злиття і поглинання сусідніх скупчень зірок і планет. Під час цього процесу виникають газові хмари, завдяки яким швидкість зореутворення значно зростає.

"Астрономи вивчають місцеву групу галактик (в неї ходять Чумацький Шлях, Андромеда і їх сусіди) вже дуже давно. Для нас виявилося повною несподіванкою новина про те, що у Чумацького Шляху була сестра-близнюк. Ми навіть не здогадувалися про її існування", - коментує Ерік Белл, співавтор наукової статті, опублікованій в журналі Nature Astronomy, де описується це відкриття.

Це дозволяє якщо не вирішити, то хоча б запропонувати рішення для ще однієї цікавої загадки. Поруч з галактикою Андромеди знаходиться більш компактна галактика-сателіт M32. Вона була відкрита в 1749 році французьким астрономом Ле Жантіль. Довгий час вчені не могли зрозуміти, звідки міг з'явитися цей супутник Андромеди, а нині припускають, що щільна компактна галактика M32 насправді є залишками галактики M32p - сестри Чумацького Шляху.

Вчені проаналізували процес походження зоряного гало M31 на основі двох масштабних моделей. В результаті вчені прийшли до висновку, що близько 5 млрд років назад M31 поглинула галактику M32p, маса якої становить 2,5 × 1010 мас Сонця. В результаті цього процесу сформувалася п'ята частина зірок в Туманності Андромеди, підрахували вчені.

"M32 - дуже дивна галактика. Вона виглядає як звичайна стара компактна еліптична галактика, однак при більш ретельному дослідженні виявляється, що в ній міститься безліч молодих зірок. Це одна з найбільш компактних галактик в доступній для огляду Всесвіті. Інший як вона просто немає", - додає Белл.

Читайте також: Знайти 20 тисяч екзопланет за 2 роки. Все, що варто знати про новий телескоп від NASA