Життя на супутнику Юпітера може існувати на глибині кількох сантиметрів, - дослідження

Життя на Європі - супутнику Юпітера- може перебувати лише під кількома сантиметрами льоду, замість 10-30 км, як передбачалося раніше

Про це йдеться в дослідженні міжнародної групи астрономів на чолі з Томом Нордхейма, опублікованому в журналі Nature Astronomy.

Європа - одне з найперспективніших небесних тіл для пошуку позаземного життя в Сонячній системі. Вчені вважають, що під шаром льоду товщиною в 10-30 км знаходиться океан рідкої води.

Глибина обумовлена ​​високим рівнем радіації на поверхні супутника - на Європу впливає жорстке випромінювання магнітосфери Юпітера, яке з часом може призвести до хімічного перетворення та руйнування потенційних біологічних ознак.

Однак на полюсах Європи рівень радіації нижче через нерівномірний розподіл променів по орбіті, а для захисту від випромінювання досить екрану з льоду товщиною всього в кілька сантиметрів, з'ясували вчені.

Амінокислоти і інші досить складні органічні сполуки здатні вижити на глибині від 10 до 20 см на низьких широтах супутника і під льодом товщиною всього в 1 см на середніх і високих, йдеться в дослідженні.

Дослідження допоможе при організації місії до Європи. У 2024 році NASA планує запустити до супутника зонд Europa Lander, оснащений буром для дослідження поверхні на глибині до 10 см. Судячи з усього, можливостей апарату буде достатньо для виявлення життя на небесному тілі.

Читайте також: Знайти 20 тисяч екзопланет за 2 роки. Все, що варто знати про новий телескоп від NASA