Людський рік - це не "сім собачих". Науковці пояснили, як варто рахувати вік свого улюбленця

Як виник міф про "7 собачих років", чому це не зовсім правильні розрахунки та як визначити стадію життя свого улюбленця, щоб подовжити та покращити його якість

Про це пише Science Alert.

Люди люблять антропоморфізувати домашніх тварин, приписуючи їм людські характеристики. Але визначення "реального" віку тварини насправді важливо, тому що воно допомагає ветеринарам надавати правильну медичну допомогу протягом усього життя їх чотирилапих пацієнтів.

Існує старий міф про те, що один "людський" рік = семи рокам у собак і кішок. За цим є трохи логіки.
Люди помітили, що при оптимальній медико-санітарній допомозі звичайний пес середнього розміру буде жити десь одну сьому від життя її власника - так і народилися сім "собачих років".

Не кожної собаки "середнього розміру" це стосується. Собаки і кішки живуть різну кількість часу, в залежності від характеристик і розмірів породи.

Більші тварини, як правило, мають більш короткі терміни життя, ніж більш дрібні. У той час як більшість домашніх кішок не надто розрізняються за розмірами, розмір і тривалість життя собак можуть сильно відрізнятися.

Очікувана тривалість життя людей з роками змінилася. І ветеринари тепер можуть забезпечити набагато більшу медичну допомогу домашнім улюбленцем, ніж ми могли б навіть десять років тому. Отже, тепер використовується краща методологія для визначення віку тварини.

Грунтуючись на рекомендаціях Американської асоціації тварин по годівлі собак, сьогоднішні ветеринари ділять собак на шість категорій: щеня, молодий, дорослий, зрілий, старий і геріатричний.

Етапи життя - більш практичний спосіб думати про вік, ніж призначати певну цифру; навіть рекомендації по здоров'ю для людини засновані на стадії розвитку, а не на тому, скільки конкретно вам років.

Порода собак і пов'язаний з нею розмір є одним з найбільших факторів, що визначають очікувану тривалість життя, причому харчування і пов'язана з цим вага, ймовірно, є наступними найбільш вагомими факторами для окремих собак.

Але це все ще не відповідає на питання про те, скільки років вашому улюбленцю. Якщо ви вирішите з'ясувати, чи закінчує ваш Бобік середню школу чи готується до виходу на пенсію за "собачими роками", ці етапи стануть вам у нагоді.

Вибудовування гілок розвитку собак і людини протягом середньої тривалості життя може забезпечити приблизне порівняння.

Аналогічним чином Американська асоціація швидкої медичної допомоги по тваринах розділяє і кішок на шість категорій: кошеня, молодий, дорослий, зрілий, старший і геріатричний.

Оскільки більшість здорових кішок мають приблизно однаковий розмір, на кожній стадії життя вони мають менше відмінностей. Розуміти стадію важливо, щоб не лише подовжити її життя, але й покращити його якість.

Лікарі вже застосовують цю саму концепцію до показників здоров'я людини в залежності від віку. Точно так само, як звичайне людське немовля не потребує колоноскопії, звичайне щеня не потребує перевірки рівня щитовидної залози.

Доросла жінка має потребу в регулярній мамографії, так само, як доросла кішка потребує щорічних перевірок на кишкових паразитів.

Звичайно, ці рекомендації доповнюються на основі обстеження лікаря чи ветеринара.
Звичайно, стан здоров'я вашого вихованця може вплинути на їх "реальний вік" в кращу чи гіршу сторону.  Спостереження за порушеннями здоров'я і підтримка оптимальної ваги може допомогти вашій кішці жити довший час на стадії "дорослий", і т.д.

Читайте також: Не бійтеся акул, бійтеся комах. У кого з тварин більше шансів вас вбити

  • Два види австралійських сумчастих мишей потрапили в список тварин під загрозою вимирання через "суїцидальні сексуальні практики". Вони просто забагато спаровуються.
  • Раніше біологи опублікували унікальне відео з рибами-вудильниками, зняте в Атлантиці на глибині 800 метрів. вченим вперше вдалося зняти спаровування цих риб.
  • За допомогою гризунів вчені хочуть обдурити смерть: голі землекопи живуть незвично довго для ссавців свого розміру, майже не відчувають болю, стійкі до раку, а також здатні затримувати дихання на 18 хвилин, тож давно привертають увагу вчених, які працюють над загадкою старіння.