Котячі паразити можуть зробити з людини бізнесмена, - дослідження

Міжнародна група вчених під керівництвом Стефані Джонсона з Університету Колорадо встановила зв'язок між вмістом в організмі людини вірусу Toxoplasma gondii та підприємницькими здібностями

Про це йдеться в матеріалі, опублікованому в журналі Proceedings of the Royal Society B, коротко про дослідження пише портал phys.org.

Про те, що паразити Toxoplasma gondii змінюють поведінку ссавців, було відомо вже давно - наприклад, заражені гризуни поводяться сміливіше і менше бояться кішок. Дослідники припустили, що аналогічну дію Toxoplasma gondii має на людину, встановивши зв'язок між паразитарною інфекцією та схильністю людей ризикувати.

Паразит Toxoplasma gondii - це одноклітинні, яке, як вважається, можна знайти у однієї чверті населення Землі. На щастя, його наявність в організмі практично ніяк не дає про себе знати, а з спостережуваних симптомів у хворих лише іноді бувають головні болі або щось схоже на застуду. Зазвичай люди заражаються паразитом, поїдаючи сире або не до кінця приготоване м'ясо, або ж прибираючи котячі фекалії.

Вчені взяли аналізи у 1 459 студентів. Вчені взяли зразки слини у 1459 студентів-добровольців. Також вони отримали 200 зразків від людей, які відвідують бізнес-семінар. Після перевірки аналізів дослідники з'ясували, що у 22% людей, які брали участь в експерименті, є паразит. 

З'ясувалося, що люди, в крові яких виявлено бактерію, в 1,4 рази частіше вибирали освіту, пов'язану з економікою і підприємництвом. Щодо учасників бізнес-семінару, то вчені дійшли висновку, що хворі на токсоплазмоз в 1,8 разів частіше відкривають бізнес на якомусь етапі кар'єри.

Дослідники відзначають, що відкриття своєї справи вважається вкрай ризикованою поведінкою, так як більшість бізнесменів зазнають краху і несуть фінансові втрати. Але ті, хто вже заражений токсоплазмозом, з більшою готовністю беруть на себе такі ризики.

Проте у дослідженні наголошується, що робити висновки на основі його результатів поки не варто, оскільки теорію про зв'язок між схильністю до ризику і токсоплазмозом тільки належить довести.