Енштейн мав рацію: вчені випробували дію теорії відносності поблизу надмасивної чорної діри

Астрономам з Європейської південної обсерваторії вдалося підтвердити положення теорії відносності Ейнштейна поруч із надмасивною чорною дірою в центрі Чумацького Шляху

Дослідження опубліковане на сайті ESO.

Вчені спостерігали за яскравою зіркою S2, яка робить повний оберт навколо квазара Стрілець А * за 16 років, а в 2002 і 2018 році наближалася до чорної діри на відстань в чотири світлових години (20 млрд км).

Чорна діра має масу в чотири мільйони разів більша за масу Сонця і розташована на відстані 26 тисяч світлових років від Землі. Сама зірка S2, що відноситься до спектрального класу B, є однією з найбільш вивчених зірок, що належать S-скупченню - групі швидко рухомих зірок, відкритої в 2002 році.

"Це лише друге зближення зірки S2 і чорної діри, за яким нам вдалося простежити. З іншого боку, точність інструментів помітно зросла за останні десять років, що дозволило простежити за цією зустріччю у надвисокому розширенні. Ми ретельно готувалися до цієї події протягом декількох років, оскільки вона дозволяє на практиці перевірити особливість релятивістських ефектів", - заявив Райнхард Генцель з Інституту позаземної фізики Товариства Макса Планка в Гархинге (Німеччина).

У момент максимального наближення зірки до чорної діри дослідники зафіксували гравітаційне червоне зміщення - під час цього процесу гравітація змінює довжину світлових хвиль і робить їх більш довгими, відбувається так зване гравітаційне уповільнення часу.

"Спостереження не узгоджуються з висновками Ньютона в рамках теорії тяжіння, але прекрасно відповідають прогнозам Ейнштейна. У нашій Сонячній системі ми можемо перевіряти виконання законів фізики тільки в даний момент і за певних умов. І тому для астрономії так важливо переконатися, що ці закони виконуються і в разі набагато більш сильних гравітаційних полів", - йдеться у дослідженні.

 

Читайте також: Знайти 20 тисяч екзопланет за 2 роки. Все, що варто знати про новий телескоп від NASA