Найбільша популяція королівських пінгвінів скоротилася на 90%. І вчені не знають, чому

Міжнародна група біологів дослідила причини кардинального скорочення найбільшої в світі популяції королівських пінгвінів, що мешкають на острові Кошон на південному заході Індійського океану

Як йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі Antarctic Science, чисельність тварин могла скоротитися через нерегулярне коливання температур і глобальне потепління, але це не єдине і не точне пояснення. Коротко про це пише ScienceAlert.

Острів Кошон, що входить в архіпелаг Крозе, безлюдний - в останній раз вчені побували на ньому в 1982 році, через 22 роки після початку спостереження за колонією.

У 1960 році на острові жило 500 тис. племінних пар, а зараз чисельність королівських пінгвінів скоротилася до 60 тис. пар. Тобто, колонія, відома ще з 1960-х років, втратила 88 відсотків своєї популяції. Це приблизно третина всіх королівських пінгвінів на Землі.

Намагаючись з'ясувати причину скорочення популяції, вчені проаналізували знімки Кошону з 1960 по 2017 роки. Виявилося, на острові, який раніше був майже неживим, збільшилася площа, зайнята рослинністю. Пінгвіни ж вважають за краще жити на пологих кам'янистих ділянках суші. Причиною поширення рослинності біологи називають глобальне потепління. 

Але це не єдина з можливих причин скорочення популяції. Так, колонії пінгвінів, що мешкають на інших островах, не зазнали подібних проблем. Наприклад, на острові Поссесьон (теж частина архіпелагу Крозе) чисельність колонії королівських пінгвінів залишається більш-менш стабільною з 1960-х років, в той час як популяції на острові Маріон-Айленд і островах Кергелен навіть збільшилася.

Таким чином, як припускають дослідники, причина, ймовірно, швидше локальна (властива лише острову Кошон), ніж глобальна. Наразі розглядається кілька можливих версій.

Ель-Ніньо 1997 року, коли відбувалися коливання поверхневих температур в Індійському океані, знизило здатність до добування їжі у королівських пінгвінів на острові Поссесьон - в результаті це негативно вплинуло на розмноження пінгвінів. З тих пір ця колонія відновилася, проте можливо, що на колонію пінгвінів на острові Кошон подія мала сильніший ефект.

Можливо також, що пінгвіни перемістилися в інше місце. Зазвичай королівські пінгвіни живуть там же, де народилися і де відбувалося їхнє перше розмноження, проте на супутникових знімках 2005 року виявили іншу, окрему колонію ближче до берега, яку раніше не помічали. Розміри цієї колонії, однак, занадто малі, щоб пояснити таку сильну втрату чисельності.

Ще одне можливе пояснення - зараження, наприклад кліщами. Щоб хвороба вразила таку величезну частину колонії - це безпрецедентний випадок, кажуть дослідники, проте відомі випадки, коли кліщі знищували королівських пінгвінів в великих кількостях: наприклад, на Маріон-Айленд існувала подібна проблема на початку 1990-х років, хоча, знову ж таки, хвороба і не вразив цей такий великий відсоток популяції і колонія відновилася.

Дослідники відзначають, що причина такого сильного скорочення чисельності колонії залишається загадкою, яку потрібно вирішити. "Хоча скорочення почалося як мінімум 20 років тому, схоже, вона до цих триває і причини, що викликали його, можуть бути і досі активні", - відзначають фахівці.

На думку дослідників, найкраще вирішення - відправити експедицію, щоб побачити умови та віднайти ознаки всього, що може негативно впливати на колонію.

Читайте також: Не бійтеся акул, бійтеся комах. У кого з тварин більше шансів вас вбити

  • Два види австралійських сумчастих мишей потрапили в список тварин під загрозою вимирання через "суїцидальні сексуальні практики". Вони просто забагато спаровуються.
  • Раніше біологи опублікували унікальне відео з рибами-вудильниками, зняте в Атлантиці на глибині 800 метрів. вченим вперше вдалося зняти спаровування цих риб.
  • За допомогою гризунів вчені хочуть обдурити смерть: голі землекопи живуть незвично довго для ссавців свого розміру, майже не відчувають болю, стійкі до раку, а також здатні затримувати дихання на 18 хвилин, тож давно привертають увагу вчених, які працюють над загадкою старіння.