Вчені з'ясували, яка тварина на Землі дорослішає швидше за всіх

Дитинство і юність африканських рибок-кіллі виявилися найкоротшими на Землі - статевої зрілості вони досягають через два тижні після народження

Матеріал опубліковано в журналі Current Biology.

"Ми давно припускали, що деякі популяції цих рибок можуть рости швидко в певних умовах. Але ми навіть і не могли подумати, що настільки швидке дорослішання було не винятком, а нормою для них", - розповідає Мартін Райчард з Інституту біології хребетних Чеської академії наук у Брно.

Швидкість зростання і дорослішання багатьох видів ссавців, птахів та інших тварин сильно розрізняється. Наприклад, слони, косатки і людські діти дорослішають дуже повільно, витрачаючи на це більше десяти років, тоді як кролики, кури або качки ростуть досить швидко.

Ці відмінності обумовлені кількома біологічними і екологічними факторами. Зокрема, нестабільне середовище буде сприяти виживанню і поширенню тварин, що досягають статевої зрілості дуже швидко, а їх родичів, чий повільний життєвий цикл не дозволяє пристосовуватися до нових умов, буде знищувати.

Мальки піддослідних рибок досягли статевої зрілості всього за два тижні. За цей час їх маса зростала в кілька сотень разів, а довжина - приблизно в десять разів.

Райчард і його колеги відкрили найбільший екстремальний приклад подібного роду, спостерігаючи за життєвим циклом рибок Nothobranchius furzeri. Ці невеликі хребетні проводять значну частину життя у вигляді ікринок, у грунті дна пересихаючих озер, де жили їхні батьки.

Коли починається сезон дощів і в саванах знову з'являються озера, висушені ікринки "воскресають" і рибки починають швидко рости. Раніше вважалося, що вони досягають статевої зрілості приблизно через два-три місяці після вилуплення.

Так само швидко вони вмирають, вкрай рідко доживаючи до шести-семи місяців. Швидкий характер росту і смерті цих рибок давно привертає генетиків і інших фахівців, що вивчають молекулярні механізми старіння.