Вчені створили ядро нейтронної зірки в лабораторних умовах

Фізики з Массачусетського технологічного інституту відтворили на прискорювачі часток CEBAF приблизну копію ядра нейтронної зірки

Дослідження опубліковане в журналі Nature.

Нейтронні зірки - небесні тіла, які утворюються в результаті гравітаційного колапсу нормальних зірок масою, в кілька разів більшою за масу Сонця. Вчені вважають, що ядра таких об'єктів ущільнені до того, що протони й електрони в них зливаються в нейтрони. Ядро покрите кілометровим шаром речовини у вигляді важких атомних ядер і електронів.

Протони в нейтронній зірці відповідають за охолодження поверхні небесного тіла, виносячи у відкритий космос надлишки тепла і енергії. Вчені спробували з'ясувати їх поведінку всередині зірки, спостерігаючи за тим, як електрони вибивали поодинокі протони і нейтрони з атомів дейтерію, вуглецю-12, алюмінію-26 і заліза-52.

"Ми взяли ядро ​​з однаковим числом протонів і нейтронів і простежили за тим, як змінюється поведінка перших при додаванні великого числа інших частинок. Коли електрон стикається з ядром цих елементів, події розвиваються за трьома сценаріями. Частка може злитися або з одним з протонів і перетвориться в нейтрон, вибити один з нуклонів, або пролетіти крізь нього", - йдеться у дослідженні.

В результаті експерименту вчені з'ясували, що зменшення числа протонів і зростання числа нейтронів не змінює властивостей останніх, а лише змушує їх рухатися швидше.

"Щільність, співвідношення маси і розмірів нейтронної зірки, а також швидкість її охолодження будуть впливати на те, як відбуваються ці злиття. Наше відкриття змушує нас заново задуматися про те, як ведуть себе нейтронні зірки, чиї злиття породили велику частину елементів важче заліза, в тому числі і золото", - додають в MIT.

Читайте також: Знайти 20 тисяч екзопланет за 2 роки. Все, що варто знати про новий телескоп від NASA