Астрономи виявили, що в найгарячішої екзопланети залізне небо

Науковці виявили залізо і титан в атмосфері найгарячішої з відомих екзопланет - розпеченого газового гіганта KELT-9 b

Дослідження опубліковане в журналі Nature.

Виявлена ​​в 2016 році екзопланета KELT-9 b знаходиться всього в 4,5 млн км від своєї зірки, а рік на ній триває 36 годин, тому кількість тепла, яке KELT-9 b отримує від своєї зірки, величезна.

KELT-9 b - найгарячіша з відомих на сьогоднішній день планета: температура на її поверхні досягає 4300 ° C - це більше, ніж на поверхні деяких зірок.

Вимірявши спектр планети за допомогою HARPS-N на Канарських островах, астрономи виявили, що крім водню в гарячій атмосфері KELT-9 b містяться залізо і титан.

KELT-9 b відноситься до класу гарячих юпітерів - газових гігантів, які обертаються дуже близько до своїх зірок. Через те, що ці планети такі гарячі, в їх атмосферах часто знаходять металевий пар - так, над планетою WASP-12b, поверхня якої розпечена до 2000 ° C, кружляють хмари алюмінію і титану.

Однак досі не було відомо про планети з залізним паром в атмосфері. Астрофізики вважають, що хмар на KELT-9 b немає: там занадто гаряче для утворення конденсату, тому небо над розпеченій планетою, швидше за все, чисте, хоч і заповнене випарами заліза.

Читайте також: Знайти 20 тисяч екзопланет за 2 роки. Все, що варто знати про новий телескоп від NASA