Схуднення небезпечне для літніх жінок, - вчені

Американські вчені виявили, що помірне зниження ваги може мати негативні наслідки для літніх жінок

Дослідження опубліковане в Journal of the American Geriatrics Society.

В матеріалі йдеться, що серед літніх жінок, які протягом 20 років втрачали дев'ять і більше кілограмів ваги, ризик смерті був на 74 відсотки вище, а ризик перелому стегна і загального погіршення фізичного стану - вище у кілька разів.

Перевірити припущення, що для літніх людей схуднення може бути не корисним, а навпаки - шкідливим вирішили вчені під керівництвом Ерін Леблан з Центру дослідження здоров'я Kaiser Permanente (Каліфорнія).

У їх дослідженні взяли участь 1323 жінки, середній вік на початок спостереження яких становив 68 років. Вчені зібрали інформацію про здоров'я учасниць, їх фізичну активність, індекс маси тіла, вагу, споживання алкоголю і тютюну. 

Протягом 20 років вчені вісім разів оновлювали показники, а також реєстрували всі випадки переломів стегна, падінь, обмеження фізичної активності і смертей.

З урахуванням всіх побічних змінних (віку, здоров'я учасниць і їх фізичних звичок) вчені розрахували, що серед тих літніх жінок, які за 20 років схудли на дев'ять і більше кілограмів, ризик смерті протягом наступних п'яти років був на 74 відсотки вище.

Крім того, така втрата ваги більш ніж в два рази збільшила ризик перелому стегна і в 3,6 рази погіршила показники їх фізичної активності.

На основі цього дослідники дійшли висновку, що помірна втрата ваги в літньому віці може бути пов'язана з дуже серйозними наслідками для здоров'я після 80 років. Однак слід зазначити, що вчені не поділяли схуднення на вимушене або природне і схуднення за бажанням: наступні роботи, як зазначають автори, повинні враховувати і цей фактор.