В NASA показали, як виглядає поверхня Марса після пилової бурі

Марсохід Curiosity зняв 360-градусну панораму наслідків потужної пилової бурі на Марсі, яка тривала два місяці

Віде опублікували на сайті NASA.

На відео, знятому Curiosity, видно засипаний пилом корпус ровера і останню мету апарату - область Стоер, де Curiosity повинен взяти проби грунту та пилу, просвердливши кілька дірок у скелі.

Як пише Ашвін Васавада, вчений з проекту "Цікавість" в лабораторії реактивного руху NASA в Пасадені, Каліфорнія, ровер ніколи не зустрічав місця з такою різноманітністю кольору та текстури.

"Хребет це не монолітна річ - вона має дві чіткі секції, кожна з яких має різноманітні кольори", - сказав Васавада. "Деякі з них є видимими для очей і ще більше ми бачимо, коли ми дивимося в ближньому інфрачервоному діапазоні. Це дозволяє зрозуміти, наскільки складними є камені".

Найкращий спосіб дізнатись, чому ці камені настільки важкі, - це перемолоти їх у порох для двох внутрішніх лабораторій ровера. Аналізуючи їх, можна виявити, що діє як "цемент" у хребті, і дозволяє йому стояти, незважаючи на ерозію вітру. 

Пилова буря тривала з початку червня до 27 липня. У перші дні вона охопила більшу частину території кратера Індевор, де працює марсохід Opportunity, чим, ймовірно, вивела того з ладу,  а потім охопила всю територію планети.

Сила вітру і інтенсивність бурі були настільки високі, що інженери НАСА вирішили відключити майже всі системи ровера. Коли через місяць він так і не вийшов на зв'язок, в космічному агентстві заявили, що марсохід, чия місія почалася в 2014 році, з високою ймовірністю вийшов з ладу.

Марсіанський пил сильно ускладнює дослідження планети - частинки засмічують прилади та сонячні батареї роверів, поступово виводячи з ладу обладнання апаратів. Пил на Марсі менший, ніж на Землі, де частинки утворюються через вплив сил природи: вітру, води, руху льодовиків, сейсмічної активності і падіння метеоритів.