Франція почала розбирати штучний риф з десятків тисяч гумових шин в Середземному морі

Франція почала розбирати штучний риф на дні Середземного моря недалеко від Канн: він складається з 22 тисяч автомобільних шин

Як пише AFP, риф створили більше 40 років тому в якості заповідника, проте риби не стали там жити а шини почали розкладатися. 

Риф розташувався на відстані 500 метрів від узбережжя з метою відновлення фауни в цьому районі. "Виявилося, що риф з покришок - невдале місце для життя біомаси. Риби так і не звикли до нього", - розповів керівник місцевої асоціації рибалок Дені Дженовезе.

У 2005 році з дна моря було піднято перші 2,5 тисячі шин після того, як вчені з університету Ніцци провели дослідження, що з них в воду потрапляють небезпечні для людини важкі метали. У підсумку штучний риф продовжив розкладатися, тому влада Франції прийняла рішення знищити його.

Вартість утилізації - близько 1,2 млн євро, з яких 200 тисяч виділить виробник шин "Мішлен". Шини перероблять у будівельні матеріали. При цьому планується, що дно самостійно відновиться після того, як екологи виловлять все покришки.

Читайте також: Смерть у повітрі. Як "нудна" екологія непомітно вб'є 260 тисяч людей