Вчені визначили, звідки до нас прилетів міжзоряний астероїд Оумуамуа

Астрономи з Європейської південної обсерваторії в Мюнхені визначили кілька зоряних систем, звідки міг прилетіти міжзоряний астероїд Оумуамуа

Про це пише Phys.org.

Астероїд Оумуамуа відвідав Сонячну систему в жовтні 2017 року - його рух зафіксував автоматизований телескоп Pan-STARRS1. Вчені встановили, що на його поверхні багато органіки, а розміри самого астероїда сигарообразной форми складають близько 200 на 20 м.

Aстероїд покритий крижаною кіркою, багатою органічними речовинами. Вчені тоді відзначили, що півметровий шар льоду на поверхні Оумуамуа довгий час піддавався дії космічних променів, що оберігає його від танення.

"Ми виявили, що поверхня Оумуамуа схожа на малі тіла Сонячної системи, покриті багатими вуглецем льодами, структура яких модифікована дією космічних променів", - сказав професор Алан Фітцсіммонс з університету Белфаста.

Небесне тіло прибуло в Сонячну систему з боку сузір'я Ліри. Дослідники відновили траєкторію польоту астероїда і визначили кілька зоряних систем, в яких він міг утворитися. Серед них - HIP 3757 і HD 292249.

"Нові дані по траєкторії Оумуамуа і знімки з зонда GAIA допомогли нам окреслити коло можливих претендентів на роль його батьківщини. Найбільш імовірним кандидатом поки є червоний карлик HIP 3757 в сузір'ї Кита, віддалений від Землі на 77 світлових років", - каже Олів'є Ено з Європейської південної обсерваторії.

Окрім цього, у червні 2018 року група на чолі з астрономом ЕСА Марко Мішель показала, що "орбіта Оумамуа в Сонячній системі не є об'єктом вільного падіння, тобто об'єктом, що рухається виключно під впливом сили тяжіння".  

Коли астероїд наблизився до Сонця, то набув додаткового прискорення. Ймовірне пояснення полягає в тому, що "Омумауа має деяку схожість з кометою - крига при достатньому нагріванні сонячним світлом виробляє газ, який, в свою чергу, прискорює вихідний об'єкт, як надзвичайно слабкий ракетний двигун", - зазначили вчені.

Читайте також: Перший турист до Місяця: кого Ілон Маск запустить у космос на найпотужнішій ракеті SpaceX