Японія дозволить редагувати геном людських ембріонів

Експертна комісія при Міністерстві охорони здоров'я і науки Японії випустила правила з проведення експериментів по редагуванню людських ембріонів у лабораторії

Про це пише Nature.

Законодавство Японії прямо не забороняє редагувати людський геном, але досі влада не публікували конкретних рекомендацій з цього приводу. 

Це важливий крок: багато країн забороняють подібні технології, дозволяючи лише займатися генним редагуванням в нерепродуктивних дорослих клітинах. 

За словами біоетика з Університету Хоккайдо в Саппоро Тецуя Ісіі, раніше уряд максимально нейтрально ставився до цієї області біології, але зараз, по суті, легалізував втручання в геном людини.. Крім того, правило про заборону розмноження генетично модифікованих людей не є юридично обов'язковим.

Маніпулювання ДНК у ембріонів дозволить вченим розуміти, як відбувається ранній розвиток людини. У довгостроковій перспективі технологія зміни геному дозволить уникнути генетичних мутацій, які викликають серйозні захворювання.

Читайте також: Вчені вперше "вирізали" ген смертельної хвороби. Чому це стало сенсацією

На сьогоднішній день в світі було проведено вісім великих досліджень по редагуванню генів людини. Більшість з них проведено в Китаї і США, де використання цієї технології не порушує ніяких законів, однак може відбутися тільки при приватному фінансуванні. Ще кілька пройшли в Великобританії - компанії, які хочуть займатися цим, зобов'язані отримати дозвіл від спеціальної комісії.