Система Ocean Cleanup почала працювати. Вона знищить сміттєву пляму в океані

Співробітники проекту з очищення великої тихоокеанської сміттєвої плями Ocean Cleanup завершили установку систем System 001

Про це йдеться в Twitter проекту.

Останні кілька тижнів інженери і екологи тестували 600-метровий сачок для збору, який рухається під впливом вітру і течії швидше, ніж сміття. Тепер представники компанії будуть тестувати ефективність збору сміття за допомогою цієї системи

Всього Ocean Cleanup має намір запустити до 60 таких систем - вони дозволять до 2040 року прибрати до 90% всієї сміттєвої плями.

Велика сміттєва пляма - утворення північній частині Тихого океану - найбільше скупчення пластика у світі, яке утворилося на стику кількох течій. Його виявили ще у 1980-х роках. Скупчення щороку збільшується і наразі охоплює площу понад 1,6 млн кв. км, що в рази перевищує попередні оцінки.

Оскільки це перший масив, Ocean Cleanup очікує, що їм доведеться налаштувати і, можливо, переробити аспекти очищення масивів і процеси збору пластику.

При цьому й досі багато критиків проекту вважають, що компанія не зможе зібрати все сміття більше 5 см, як це заявлено в описі місії Ocean Cleanup. Крім цього, незрозуміло, що робити з найбільш шкідливими шматочками мікропластика, адже за фактом цю ділянку океану будуть вважати чистою.