Вчені виявили найбільший відомий об'єкт з раннього Всесвіту

Науковці з Національного астрофізичного інституту Італії виявили гігантське скупчення з тисяч галактик розміром з Чумацький шлях

Про це йдеться на сайті Європейського космічного агенства.

Вчені стверджують, що гігантське скупчення існувало існувало вже через 2 млрд років після Великого вибуху, тобто за часів так званої ранньому Всесвіті. 

Досі науковці були впевнені, що галактики, які виникали за часів раннього Всесвіту - особливо у перший мільярд років, повинні бути переважно невеликого розміру. Такі висновки робилися через переконання: всі галактики і скупчення виникли в результаті гравітаційного колапсу, а значить, об'єкти в ранньому Всесвіті не встигли б за цей час вирости.

Під час спостереження більш ніж за тисячею галактик в сузір'ї Секстанта за допомогою телескопів "Хаббл" і ALMA дослідники з'ясували, що вони об'єднані в гігантське скупчення, яке існувало ще за часів раннього Всесвіту. Об'єкт отримав назву "Гіперіон".

"Нам вперше вдалося відкрити настільки велике скупчення, розташоване на значній відстані від нас. Всі відомі об'єкти такого роду розташовані в більш "сучасній" частині Всесвіту, де у них було достатньо часу для набору маси і еволюції. Тому відкриття "Гіперіона" стало великим сюрпризом для нас", - пишуть дослідники.

Читайте також: Перший турист до Місяця: кого Ілон Маск запустить у космос на найпотужнішій ракеті SpaceX