Країни ЄС встановлять на кордонах "детектори брехні" зі штучним інтелектом

Євросоюз встановить на контрольно-пропускних пунктах Угорщини, Латвії та Греції детектор брехні iBorderCtrl зі штучним інтелектом

Як пише New Scientist, в разі успішного тесту системи її встановлять і на кордонах інших країн ЄС.

Система складається з голосового помічника, кількох камер і нейромережі для аналізу даних. Спочатку пасажири завантажать в систему свій паспорт, візу та фінансові гарантії.

При переході кордону iBorderCtrl може запитати у людини: "Що у вашій сумці? Якщо ви відкриєте її і покажете вміст, чи співпаде він з вашою відповіддю?". Крім голосу, система оцінить мікрожести і міміку людини і на основі цього визначить, говорить він правду чи ні.

Розробкою iBorderCtrl займеться Національна поліція Угорщини, випробування системи проходитимуть протягом шести місяців.

"Ми залучаємо вже перевірені і нові технології, щоб підвищити точність і ефективність прикордонних перевірок. Програма iBorderCtrl буде збирати дані, що виходять за рамки звичайної біометрії, і звертати увагу на поведінкові ознаки обману ", - каже куратор проекту Джордж Бултадакіс.

Ті, хто пройде тест, отримають QR-код, який дозволить пройти. Якщо виникне додаткова проблема, біометричні дані будуть прийняті й передані людині, який оцінюватиме ситуацію.

Система є експериментальною, тому алгоритм не буде сам відмовляти людям в можливості перетнути кордон. У попередніх випробуваннях точність роботи iBorderCtrl становила 76%, але, за словами одного з розробників, цей показник може бути підвищений до 85%.

Читайте також: Всі говорять про штучний інтелект. Простими словами пояснимо, що це