Неандертальці ходили прямо та дихали не так, як сучасні люди, - вчені

Антропологи відтворили грудну клітку неандертальця і з'ясували, що вони не ходили згорбленими, а при диханні більше покладалися на діафрагму

Дослідження опубліковано в журналі Nature Communications.

Міжнародна команда дослідників реконструювала грудну клітку і верхню частину хребта неандертальця, який помер приблизно 60 000 років тому. Це один з найбільш повних неандертальських скелетів, виявлених на сьогоднішній день і відомий як "Мойше". Його знайшли 1983 році в печерах Кебара, що в Ізраїлі.

Отримані дані показують, що всупереч популярним "згорбленим" зображенням ці стародавні люди мали пряму ходу, і в цьому аспекті перевершували прямих предків сучасних людей - кроманьйонців.

"Неандертальці тісно пов'язані з нами складними культурними адаптаціями, такими ж, як у сучасних людей, але їх фізична форма відрізняється від нас важливими аспектами. Розуміння їх будови дозволяє нам краще зрозуміти наш власний еволюційний шлях", - говорить співавтор дослідження Патрісія Крамер, антрополог з  Вашингтонського університету.

Команда зосередила свої дослідження на області тіла, яка включає в себе грудну клітку, хребет і порожнину для серця і легенів. Цей регіон має особливе значення, оскільки він може повідомити нам про дихання і рівновагу даного виду.

"Це була кропітка робота", - каже Алон Бараш, викладач Університету Бар-Ілан в Ізраїлі. "Ми повинні були провести сканування кожного хребця і всіх фрагментів ребер окремо, а потім зібрати їх в 3D".

Грудні клітини: ліворуч-неандертальця, в центрі - сучасної людини, праворуч порівняння грудних клітин.

"Відмінності між "ними" і "нами" кидаються в очі", - запевняє Маркус Бастір з мадридського історичного музею.

Він пояснив, що у неандертальців ребра з боку спини сильно вигнуті, хребет немов би "втоплений" у грудну клітку - набагато глибше, ніж у сучасних людей. Хребетний вигин - там, де хребетний стовп з'єднується з тазом, у неандертальців, навпаки, не настільки яскраво виражений.

"В силу цих анатомічних особливостей наші вимерлі брати були просто змушені триматися прямо", - додає вчений.

До того ж, у неандертальців грудна клітина сильно розширювалася в нижній частині. Ребра при цьому розташовувалися більш горизонтально, ніж у людей. Це свідчить про те, що більш широка грудна клітка вміщувала більше органів - наприклад, легені збільшеної місткості. Отже, неандертальці дихали глибше, споживаючи більше кисню.

Також грудна клітина не розширювалася при вдиху і не стискалася при видиху. Неандертальці вдихали і видихали за рахунок діафрагми. Такі особливості дозволяли ефективніше використовувати м'язи за рахунок вродженої здатності споживати більше кисню.