Чи впливає час за екраном смартфона на сон дитини, - дослідження

Як свідчать дані нового дослідження з Оксфордського університету, час, який малюки проводять за екранами смартфонів, планшетів чи ноутбуків, дуже мало впливає на якість сну дітей

Про це повідомляє портал Phys.org.

"Оскільки екрани комп'ютерів та смартфонів - це сучасне дитинство, наслідки такого цифрового занурення здебільшого дуже непокоять батьків, які формувалися в інших умовах. Дослідження показують, що від 50% до 90% дітей шкільного віку, ймовірно, і виникає питання, чи винні у цьому технології", - пише видання.

Нові результати досліджень з Оксфордського університету демонструють, що "екранний час" дуже мало впливає на дитячий сон.

Дослідження проводилося на основі даних Національного обстеження здоров'я дітей в 2016 році. Батьки з усієї Великої Британії пройшли детальне опитування про себе, своїх дітей, побут.

"Отримані дані свідчать про те, що зв'язок між сном і "сидіння перед екраном" у дітей надзвичайно скромні", - каже професор Ендрю Пшібильскі, автор дослідження, опублікованого в "Journal of Pediatrics". "Кожна година екранного часу була пов'язана із 3-8 хвилинами сну вночі".

Хоча кореляція дійсно існує, вона надто мала, щоб істотно вплинути на сон дитини.  "Це говорить про те, що нам потрібно дивитися на інші змінні, коли мова йде про дітей і їх сон", - каже Пшібильскі. Він додає, що для покращення сну краще зосередити увагу на режимі та послідовному пробудженні.

Він також зазначив, що нове дослідження може нівелювати менші аналізи даних з протилежним ефектом. "Оскільки ефект від споглядання в екрани настільки скромний, можливо, що багато досліджень з меншими розмірами вибірки можуть мати помилкові результати, які підтримують ефект, який насправді не існує", - додає вчений.

Читайте також: Бути п'яними без вина. Як сон робить з нас "живих зомбі" та чим це загрожує