Втрачений близнюк: астрономи виявили двійника Сонця

Міжнародна команда астрономів використала новий метод для виявлення зірок, що походять з того ж зоряного скупчення, що і Сонце, і знайшла близнюка нашого світила

Про це пише Science Alert.

Вважається, що десь у у Всесвіті у нашого Сонця є не лише народжена в тій же зоряній системі, але фактично ідентична зірка, своєрідний брат-близнюк, створений з того ж зоряного матеріалу. І, можливо, вчені його нарешті виявили. 

Розташована приблизно в 184 світлових роках від нас зірка HD 186302 майже напевно є цим "втраченим братом", вважають науковці.

Більшість зірок народжуються в так званих "зоряних розплідниках"  - величезних хмарах газу і пилу, які поступово руйнуються під власною вагою, утворюючи молоді зірки. Передбачається, що життя Сонця почалася таким чином десь 4,57 мільярда років тому.

Зрештою, зірки "розлітаються" по всій галактиці, але більшість з них мають принаймні ще одного "компаньйона". За оцінками, до 85% всіх зірок можуть існувати у довічних парах або навіть в потрійних або четверних системах; і більше 50% всіх сонцеподібних зірок знаходяться залишаються у парах.

Вардан Адібекян пояснює важливість виявлення цих зірок: "Оскільки у нас є зовсім небагато інформації про минуле нашого Сонця, вивчення цих зірок може допомогти нам зрозуміти, де саме в Галактиці і за яких умов формувалася наша зірка".

У цій роботі Адібекян разом з колегами використовував 230000 спектрів зірок, що вивчаються в рамках проекту AMBRE. Цей проект відноситься до області так званої "галактичної археології", і в основні завдання проекту входить визначення параметрів атмосфер зірок, спектри яких були отримані раніше за допомогою спектрографів FEROS, HARPS, UVES і GIRAFFE Європейської південної обсерваторії.

Наступним кроком цього дослідження було порівняння спектрів зірок з високоточними астрометричної даними, отриманими за допомогою місії Gaia, для відбору зірок, хімічний склад яких близький до хімічного складу Сонця. В результаті цього відбору була виявлена ​​лише одна відповідна заданим критеріям зірка, яка називається HD186302. Вона близька до Сонця не тільки за віком і хімічним складом, а й є майже точною копією нашої зорі.

Читайте також: Пам'яті "Кеплера": як один телескоп змінив уявлення про Всесвіт та хто тепер шукатиме іншопланетян