Азіати на 12-20 % більше неандертальці, ніж європейці. Вчені пояснили, чому

Ймовірно, неандертальці схрещувалися з людьми сучасного типу двічі. Вчені пояснили, коли саме та як це вплинуло на нашу ДНК

Дослідження опубліковано в журналі Nature Ecology & Evolution.

Науковці проаналізували розподіл фрагментів ДНК неандертальців в геномі сучасних європейців і жителів Східної Азії, і припустили, що схрещування наших предків із неандертальцями відбувалося в два етапи: спочатку після виходу сапієнсів з Африки, а потім після їх поділу на європейську та азіатську популяції.

Не секрет, що наші предки і неандертальці тісно співпрацювали одне з одним і жили поруч, доки останні не зникли. Спадщина цього випадкового генетичного змішування зберігається у вигляді неандертальської ДНК, яку продовжують переносити багато сучасних людей - окрім корінних жителів Африки. У решті ж міститься близько 2% неандертальської ДНК.

Ймовірно, два види людей змішалися вперше приблизно 50-60 тисяч років тому, незабаром після виходу людей сучасного типу з Африки і до їх поділу на окремі популяції. Подальші дослідження показали, що у сучасних жителів Східної Азії неандертальських генів на 12-20% більше, ніж у європейців.

Дві хвилі схрещування - не єдине пояснення такої різниці. Можливо, що неандертальці і сапієнси схрещувалися лише один раз, але потім предки сучасних європейців втратили частину неандертальських генів в силу демографічних причин або через відбір.

Ще одна гіпотеза: давні європейці змішалися з іншою популяцією Homo Sapiens, і в результаті у них відбулося заміщення неандертальських генів.

На користь основної гіпотези - про схрещування видів у кілька етапів свідчать останки Homo Sapiens, який жив 42-37 тисячі років тому в Східній Європі, і, ймовірно, був нащадком змішаного союзу: в геномі у нього було 6-9 % неандертальської ДНК.