Главу нової Української православної церкви обиратимуть у 2 тури, - ЗМІ

В Об'єднавчому Соборі, який відбудеться 15 грудня, візьмуть участь 192 делегата і вони обиратимуть предстоятеля нової церкви у два тури

Про це розповіли джерела серед організаторів Собору, пише Українська правда.

Від УПЦ Київського патріархату будуть присутніми 42 архиєреї, і з ними відповідно по одному священику і мирянину, загалом 126 делегатів.

Від УАПЦ підтвердили участь 12 єпископів і кожен привезе із собою священика і мирянина, тобто - 36 делегатів.

"Від Московського патріархату підтвердили участь 10 єпископів і кожен зі священиком і мирянином. Загалом - 30 осіб", - зазначив співрозмовник видання.

Читайте також: У пошуках втраченої єдності. Навіщо потрібна Українська помісна церква

Загалом, за попередніми підрахунками (екзархів Вселенського патріарха), у Соборі візьмуть участь - 64 архієрея, 64 священики і 64 мирян, усього - 192 учасника Об'єднавчого собору.

Під час собору відбудеться таємне голосування за предстоятеля. Буде два тури. Перший тур - рейтингове голосування. У другий тур вийдуть троє кандидатів, що набрали найбільше голосів учасників Собору і серед них буде обрано предстоятеля.

Читайте також: Всі говорять про томос, але що це означає

"Така процедура обрання предстоятеля залишає інтригу, оскільки робить реальним висування не лише митрополита КП Епіфанія, якого у четвер підтримав собор Київського патріархату, але і митрополита Михаїла, якого на згаданому Соборі підтримала меншість", - наголошується у матеріалі.

Читайте також: Найбільші православні святині України, які захопив Московський патріархат

В заході візьмуть участь як почесні гості президент України Петро Порошенко і голова Верховної Ради України Андрій Парубій.

Собор розпочнеться з короткої служби Божої о 10 ранку, потім виступить президент і після цього духівництво вирішуватиме питання порядку денного.

Довідка

Собор буде помісним - тобто таким, де право голосу мають не лише ієрархи церкви. Кожен запрошений до участі представник церкви отримав право запросити одного мирянина, який також зможе голосувати.

Вселенський патріарх Варфоломій наполіг на тому, щоб нинішні предстоятелі УПЦ (КП) - Філарет та УАПЦ - Макарій не висували своїх кандидатур на очільника нової об’єднаної церкви. Кандидатом від Київського патріархату став митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній.

Своєю чергою керівник Російської православної церкви (РПЦ), патріарх Московський Кирило (Гундяєв) вважає неприпустимим надання незалежності українській православній церкві. За його словами, вона "служитиме Дияволу".