У "неслухняних" архиєреїв Московського патріархату, які приїдуть на Об'єднавчий собор, за наказом з РПЦ відразу забиратимуть офіси й собори, - ЗМІ

Керівництво УПЦ МП готово застосувати суворі санкції до єпископів, які сьогодні, 15 грудня 2018 року, візьмуть участь в Об'єднавчому соборі оновленої Української православної церкви

Про це з посиланням на своє джерела передає Релігійно-інформаційна служба України.

"Деяким з них уже погрожували репресіями. Тому архиєреї, які мають намір завтра обирати предстоятеля та створювати нову Церкву, намагаються це тримати в таємниці", - зазначається у повідомленні.

Читайте також: У пошуках втраченої єдності. Навіщо потрібна українська помісна церква

При цьому церковне керівництво УПЦ МП обіцяє діяти блискавично, як тільки довідається, що хтось з владик виїхав у Київ. "Неслухняних" архиєреїв, зокрема, планується тут же усувати з кафедр та застосовувати до них канонічне покарання.

Читайте також: Всі говорять про томос, але що це означає

"За сигналом з центру планується також оперативне захоплення приміщення єпархіального управління та кафедрального собору. Схожі репресивні заходи застосовуватимуться й до священиків УПЦ МП", - йдеться  у матеріалі.

Читайте також: Найбільші православні святині України, які захопив Московський патріархат

Нагадаємо, сьогодні у Софії Київській починається Об'єднавчий собор української православної церкви, який має має обрати предстоятеля нової об’єднаної церкви та затвердити її статут і назву.

Довідка

До Собору мають намір долучитися 40 архієреїв з УПЦ КП, 14 - від УАПЦ, 10 - від УПЦ МП. До речі, двоє митрополитів Московського патріархату, які відомі своєю підтримкою Томосу, 1 грудня отримали державні ордени князя Ярослава Мудрого V ступеня.

Собор буде помісним - тобто таким, де право голосу мають не лише ієрархи церкви. Кожен запрошений до участі представник церкви отримав право запросити одного мирянина, який також зможе голосувати.

Вселенський патріарх Варфоломій наполіг на тому, щоб нинішні предстоятелі УПЦ (КП) - Філарет та УАПЦ - Макарій не висували своїх кандидатур на очільника нової об’єднаної церкви. Кандидатом від Київського патріархату став митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній.