Вчені знайшли унікальну екосистему на дні океану. Що в ній такого

Вчені виявили в океані на глибині 3800 метрів екосистему, розташовану біля гідротермальних джерел. У ній живуть організми, які, як вважалося, не можуть виживати у подібних умовах

Про це пише Science Alert.

Екосистема отримала назву Jaich Maa - вона розташована в басейні Пескадеро в південній частині Каліфорнійської затоки. Живі організми в цьому районі живуть поблизу гідротермальних джерел. 

Довідка: Гідротермальні джерела (жерла) - це невеликі тріщини в морському дні, з яких виходить вулканічне тепло. На дні таких ділянок багато поживних речовин, що сприяє різноманітності морської флори і фауни.

Температура води, що викидається з геотермальних джерел, становить близько 287 ° С. При цьому температура решти води становить близько 2 ° С - цей контраст створює особливий ефект - візуальну схожість з рідким металом.

Саме ця особливість і "назвала" місцину - Jaich Maa на мові древніх корінних жителів Мексики, які жили поблизу, це означає "рідкий метал".

В ході дослідження нової екосистеми виявили кілька раніше невідомих науці організмів і найпростіших, які до цього зустрічалися лише в інших частинах океану.

Нова екосистема - зовсім не гостинна середа для людей, які повинні були б боротися з нестачею кисню, океанічним тиском і екстремальними температурами. Лише в останні роки досягнення в галузі робототехніки дозволили детально вивчити такі складні підводні умови.

Для дослідження жерла вчені вибрали сучасну підводну робототехніку з можливістю картографування морського дна і дистанційного керування. Роботи допомогли вченим зробити унікальні кадри та вивчити довколишніх мешканців.

"Використовуючи підводну робототехніку для картування морського дна в поєднанні з дистанційно керованими транспортними засобами, наукова група змогла в інтерактивному режимі досліджувати і відбирати тварин, мікроби, камені і відкладення", - каже Девід Керсс з MBARI.

"Завдяки цьому дослідженню ми знайшли види, які, як ми вважали, не можуть жити в гідротемальних водах. Наприклад, морські анемони, які часто зустрічаються в інших частинах океану, відмінно прижилися в насипах кальциту",  - пояснюють вчені.

Особливо добре у цих місцях прижилися трубчасті черви Oasisia, морські анемони і багатощетиністі черв'яки синього кольору.

Зараз автори роботи будуть займатися описом нових видів і внесенням їх офіційний каталог морських мешканців. Також нові дані дозволили дізнатися, що під дном басейну Пескадеро знаходиться великий потік магми, який також вимагає подальшого вивчення.