Апарат Chang'e 4 успішно приземлився на темну сторону Місяця. І надіслав перше фото

Китайський апарат для дослідження Місяця Chang'e 4 в четвер успішно здійснив посадку на зворотному боці супутника Землі

Це перша в історії людства успішна м'яка посадка на зворотну сторону Місяця, повідомило видання CNN.

Апарат Chang'e 4 здійснив успішну посадку на зворотному боці Місяця третього грудня о 4:26 за київським часом. Очільник NASA привітав досягнення колег з Китаю, відзначивши важливість та історичність моменту.

Зонд вже надіслав перше фото з супутника Землі

Місія Chang'e 4 була запущена в космос на борту ракети "Великий похід 3B" 8 грудня з майданчика космодрому Січан, розташованого в південно-західній провінції Китаю Сичуань.

Вона включає другий китайський місяцехід та четвертий за рахунком китайський супутник зондування Місяця. У складі місії є орбітальний апарат, ровер і спускова платформа.

Нагадаємо: період обертання Місяця навколо власної осі збігається з періодом обертання навколо Землі, тому він постійно обернений до нашої планети однією й тією ж стороною, водночас інша його сторона недоступна для спостережень із Землі.

Читайте також: Перший турист до Місяця: кого Ілон Маск запустить у космос на найпотужнішій ракеті SpaceX

  • Незвичайний нахил Урана, який відрізняє його орбіту від інших у Сонячній системі, може бути пов'язаний із зіткненням з величезною крижаною протопланетою, вдвічі важчою за Землю.
  • Вперше отримали фото новонародженої планети: європейські астрономи вперше в історії сфотографували планету на етапі формування в протопланетному диску, що оточує молоду зірку
  • Вчені стверджують, що знайшли докази існування водяних гейзерів на найменшому з чотирьох найбільших супутників Юпітера, які називаються галілеєвими, Європі.
  • Дізнайтесь, як це - летіти крізь Туманність Оріона. Астрономи і фахівці з візуалізації NASA скомбінували дані з космічних телескопів Hubble і Spitzer (видимий і інфрачервоний діапазони) і створили відео такого польоту