У Молдові заборонили поліетиленові пакети

У Молдові з 1 січня 2019 року набув чинності закон про заборону на використання та реалізацію переносних поліетиленових (пластикових) пакетів, товщиною від 50 мікрон, що надаються споживачам у пунктах продажу товарів

Про це повідомляє місцеве видання ZDG.

За порушення нових правил будуть штрафувати як економічних агентів, так і громадян. Уточнюється, що документ набиратиме чинності поступово.

Так, через рік, з 1 січня 2020 року, будуть заборонені використання та реалізація тонких пластикових пакетів, товщиною менше 50 мікрон, за винятком тих, що використовуються як упаковка, з 2021 року набуде чинності заборона на використання/реалізацію дуже тонких пластикових пакетів, товщиною менше 15 мікрон, за винятком тих, що використовуються як упаковка.

Поліетиленові пакети, що не підлягають вторинній переробці, є джерелом сміття, під час їх спалювання виділяються отруйні гази, а розпад пластику займає від 100 до 400 років.

Як альтернативу одноразовому посуду або пластиковим пакетам пропонується використовувати продукцію з паперу, кукурудзяного борошна, органічних конопель, цукру, пшениці, цукрових буряків, цукрової тростини, крохмалю, яблучних відходів.