Найяскравіший об'єкт у Всесвіті: вчені знайшли квазар, що сяє, як 600 трлн Сонць

Астрономи з університету Арізони виявили найяскравіший з відомих науці квазарів - він сяє з інтенсивністю 600 трлн Сонць

Про це пише New Atlas.

Квазари - це активні ядра галактик на початковому етапі розвитку, найяскравіші об'єкти в спостережуваному Всесвіті. Світіння формується аккреційним диском, який виникає в результаті поглинання надмасивною чорною дірою навколишньої речовини.

Виявлений вченими квазар отримав назву J043947.08 + 163415.7 - він розташований в 12, 8 млрд світлових років від Сонця і сяє в 600 трлн разів інтенсивніше нашої зірки. До цих пір титул найяскравішого належав квазару, що сяє з інтенсивністю 420 тлрн Сонць, відзначають дослідники.

Астрономи виявили квазар завдяки гравітаційного лінзування - фізичного процесу, в ході якого галактика між Землею і астрономічним об'єктом виступає в ролі свого роду "лінзи", посилюючи інтенсивність світла. Ця "лінза" підсилює світло від вкрай далекого астрономічного об'єкта приблизно в 50 разів, що дозволяє побачити його.

Ймовірно, у видимому Всесвіті існує ще кілька вкрай яскравих квазарів, проте виявити їх поки не вдавалося - їх можуть затінювати інші галактики, йдеться в повідомленні університету.

"Ми думаємо, що таких об'єктів від 10 до 20. Це означає, що наш традиційний спосіб пошуку квазарів, швидше за все, більше не працює. Ми повинні знайти новий підхід, заснований на великих даних, щоб розширити спектр пошуку", - каже Фейг Ван з університету Арізони.

Читайте також: Перший турист до Місяця: кого Ілон Маск запустить у космос на найпотужнішій ракеті SpaceX