Вчені знайшли докази присутності в центрі Чумацького Шляху чорної діри нового типу

Учені з Національної астрономічної обсерваторії Японії (NAOJ) дійшли висновку, що рух газу в центрі Чумацького шляху може бути пов'язаним з присутністю чорної діри найменш дослідженого типу - середньої ваги

Про це пише ScienceAlert.

Чорні діри практично неможливо знайти, якщо вони не знаходяться в стадії активного росту, оскільки в такому випадку вони не поширюють електромагнітне випромінювання (за винятком, можливо, випромінювання Хокінга , який, якщо він існує, ми не можемо виявити).

Це тому, що електромагнітне випромінювання не може досягти швидкості виходу за межі горизонту подій; отже, чорні діри невидимі для наших методів виявлення, коли вони не роблять чогось помітного.

Найчастіше з Землі вчені бачать маленькі чорні діри, які утворилися в результаті колапсу ядра масивної зірки, що приблизно в 100 разів перевищує масу Сонця, а також гігантські надмасивні чорні діри, які більш ніж в 100 тис. разів важчі за Сонце.

Між ними є величезний знак питання. Хоча є непрямі докази, які вказують на існування чорних дір між 100 та 100 тисячами сонячних мас, їх існування ще не підтверджено.

Такі чорні діри середнього класу практично неможливо знайти через відсутність сильного випромінювання. На думку астрономів з NAO, потоки молекулярного газу, що обертаються навколо того, що здається невидимим масовим об'єктом можна пов'язати саме з наявністю чорної діри. 

Використовуючи радіотелескоп  ALMA науковці дійшли висновку, що цей "міфічний звір" дрейфує на відстані близько 20 світлових років від центру Чумацького Шляху.

"Коли я вперше перевірив дані ALMA, - сказав New Scientist астрофізик Шунья Такекава з NAOJ , - мене дуже хвилювало те, що спостережуваний газ показав явні орбітальні рухи, які сильно натякають на невидимий масивний об'єкт".

Подібні високошвидкісні компактні хмари спостерігалися в результаті зіткнень між хмарами наднових, але об'єкт - HCN – 0,009–0,044 - не показує ні форму, ні схему розширення, пов'язану зі зіткненням цього типу.

І хоча невідомий об'єкт в центрі Чумацького шляху - HCN-0.009-0.044, поки точно не визначений. Однак за швидкістю руху газу можна виявити, що вага об'єкта становить до 32 тисяч мас Сонця.

Читайте також: Перший турист до Місяця: кого Ілон Маск запустить у космос на найпотужнішій ракеті SpaceX