Аваков звернувся до кандидатів в президенти й керівників виборчих штабів

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив про перші задокументовані порушення правил розміщення політичної реклами й попросив тих українських політиків, які йдуть у президенти, невідкладно "ввести агітаційний процес у строго законне русло"

Про це міністр розповів 19 січня 2019 року у себе на Facebook.

Він зазначив, що з початку виборчої кампанії (31 грудня 2018 року) МВС і Нацполіція отримали вже 91 звернення від громадських організацій і громадян про правопорушення в ході проведення передвиборної агітації.

Читайте такожГоловна помилка Порошенка, або Що відкрило ворота Тимошенко

Аваков, зокрема, зазначив наступне:

"Внаслідок розгляду цих звернень ми зобов'язані реагувати і реагуємо:

• щодо порушень, передбачених ст. 212-13 КУпАП (виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, в якій відсутня інформація про місце друку, тираж, осіб, відповідальних за випуск) - оформлено 29 адміністративних протоколів;

• щодо порушень, передбачених ст. 212-14 КУпАП (порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами, або розміщення їх у заборонених місцях) - оформлено 1 адміністративний протокол;

• по 2 епізодах відкрито кримінальне провадження за ст. 296 (хуліганство);

• по 51-му матеріалу проводиться перевірка (на цей момент, кожен день, за результатами перевірок виходить від 10 до 15 рішень щодо санкцій);

• по 8 отриманим зверненнями - інформація не підтвердилася і вони залишені без реагування".

Читайте також: Вакарчук - президент, Зеленський - прем’єр. Чому це не дуже смішно

Окрім вхідних повідомлень про порушення, власний моніторинг Нацполціі фіксує факти щодо можливого порушення виборчого законодавства і виносяться рішення про реагування.

Наразі порушення процесуально зафіксовані в Закарпатській, Запорізькій, Кіровоградській, Миколаївській, Сумській, Тернопільській, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій, Київській областях та у місті Києві - на користь зареєстрованих кандидатів в президенти України: Капліна, Гриценка, Мураєва, Садового, Шевченка, Наливайченка.

"Прошу кандидатів і керівників виборчих штабів уважно поставитися до інформації про виявлені порушення - усунути порушення закону і ввести агітаційний процес в суворе законне русло. Нехай навіть це стосується незначних порушень", - додав міністр.

"З малих порушень - складаються системні помилки. З самого початку компанії МВС не буде поблажливим. Цього від нас вимагає буква закону", - наголосив Аваков.