Китай вимкне систему, яка успішно ловила чиновників на корупції. Чому

Китайська влада вимкне штучний інтелект Zero Trust: це пілотний проект для знищення корупції, що тестувався з 2012 року. За цей час система "зловила" більше 9 тисяч чиновників

Про це пише South China Morning Post.

Zero Trust могла виявити досить базових порушень закону - незаконну передачу права власності, в тому числі на землю, махінації з активами, невідповідність інфраструктури заявці.

Система навіть могла звірятися з супутниковими знімками для того, щоб зрозуміти, наскільки чиновники виконують свої зобов'язання в плані будівництва інфраструктурних об'єктів, особливо що знаходяться на великій відстані від столиць.

За підсумками тестового періоду більшість округів Китаю ухвалили рішення відключити Zero Trust. Тепер він буде працювати лише в декількох регіонах країни.

Істотним мінусом роботи штучного інтелекту було те, що він не міг пояснити весь процес пошуку корупції. Через те, що в базах даних все дуже швидко змінювалося, нейромережа могла тільки зафіксувати результат свого пошуку, тоді як для того, щоб посадити чиновника в тюрму, необхідно точне підтвердження злочину - показати весь ланцюжок даних.

Однак поки справа доходила до суду, вся інформація в базі даних змінювалася, не даючи алгоритмам запам'ятати шлях. Тому практично всі спіймані штучним інтелектом на корупції чиновники залишилися працювати на своїх місцях.

За даними на 2016 рік, в Китаї в органах державної, регіональної та муніципальної влади працювали більше 64 млн осіб.

Читайте також: Всі говорять про штучний інтелект. Простими словами пояснимо, що це