Вчені розповіли, коли Чумацький Шлях зіткнеться з Туманністю Андромеди

На думку вчених, галактики зіткнуться на 600 мільйонів років пізніше, ніж вважалося раніше

Про це йдеться у матеріалі Earth Sky.

Справа у взаємодії М31 (Туманності Андромеди) з ще однією великої галактикою - М33, вона ж Галактика Трикутника, видима в однойменному сузір'ї. Вона знаходиться приблизно в 3.5 мільйонів світлових років від Землі, це найбільш віддалений об'єкт, видимий неозброєним оком.

M31 значно більша Чумацького Шляху і зіткнення цих галактик через кілька мільярдів років, ймовірно, призведе до зникнення нашої, залишки якої будуть поглинені сусідкою. 

Група американських астрономів спробувала визначити реальні траєкторії двох галактик відносно один одного і нас. В роботі використовувалися дані європейського орбітального телескопа Gaia, за допомогою якого було виміряно паралакс ряду найбільш яскравих об'єктів обох галактик. З ним було обчислено розташування центрів мас галактик і їх рух відносно один одного. Отримані результати в цілому відповідають даним, здобутим раніше з меншою точністю телескопом "Хаббл".

З'ясувалося, що M31 і M33 повільно зближуються і тягнуться одне одному назустріч. Це призведе до зміни траєкторії Туманності Андромеди, в результаті чого наша галактика зіткнеться з нею на 500-600 мільйонів років пізніше - через 4.5 мільярда років. 

Читайте також: Перший турист до Місяця: кого Ілон Маск запустить у космос на найпотужнішій ракеті SpaceX