Вчені знайшли гігантський кратер під льодами Гренландії. Це вдруге в історії

NASA виявило масивний древній кратер, похований під двома кілометрами льоду на північному заході Гренландії

Це вже другий кратер, який виявлений під товстою кригою регіону за останні місяці, йдеться у дослідженні опублікованому в Geophysical Research Letters.

На думку вчених, кратер, що простягнувся на 36,5 кілометра, утворився в результаті удару астероїда протягом останніх 2,6 мільйона років. Після підтвердження того, що кратер є результатом падіння астероїда, він стане 22-м за розміром відомим ударним кратером на Землі.

Вчені виявили близько 200 ударних кратерів на нашій планеті, але це лише вдруге історії, коли кратер був виявлений під крижаним щитом. У листопаді NASA оголосило, що воно виявило перший ударний кратер під кригою: він похований під гренландским льодовиком Гіавата, розташований всього в 183 кілометрах від нововиявленого кратера.

Натхненна цим відкриттям, команда на чолі з науковцем-гляціологом з NASA Джозефом Макгрегором почала сканувати Гренландію в пошуках інших кратерів. Новий кратер більший і, можливо,  старіший, ніж його попередник.

Обидва кратери були виявлені з використанням супутникових знімків і аерофотознімків, знятих групою літаків NASA "Крижаний міст".

З огляду на їх близькість один до одного, МакГрегор і його колеги задумалися над тим, чи могли ці кратери утворитися в результаті однієї і тієї ж ударної події. Можливо, подвійна астероїдна система вдарила Землю, або один астероїд розпався на дві частини під час входу в атмосферу.

Але топографічні спостереження нового кратера показують, що він набагато більш розмитий, ніж кратер Гіавата, що дозволяє припустити, що вони не могли сформуватися одночасно.

"Морфологія другої структури дрібніша і її верхній старіший", - пишуть в дослідженні МакГрегор і його співавтори. "Ми робимо висновок, що ідентифікована структура, швидше за все, є ударним кратером, але навряд чи вона є двійником ударного кратера Гіавата".

Кратер Гіавата, ймовірно, утворився протягом останніх 100 000 років. Будуть потрібні додаткові дослідження, щоб обмежити вік другого кратера, але, швидше за все, він був створений в період плейстоцену, який розпочався 2 588 000 років тому. За оцінками групи, виходячи з передбачуваного віку крижаного покриву, він був сформований не менше 79 000 років тому.

Кратер поки не має офіційної назви, але автори рекомендували називати його кратером Патерсон. Це ім'я було б в честь покійного гляціолога Стена Патерсона, який допоміг відновити кліматичні дані за останні 100 000 років, використовуючи крижані керни з Гренландії.

"Необхідно дослідити можливість появи додаткових підльодовикових кратерів під крижаними щитами Гренландії і Антарктики, оскільки наше відкриття ще раз підкреслює здатність льодовикових щитів як ховати, так і зберігати ознаки наземних впливів", - наголошують вчені.

Читайте також: Перший турист до Місяця: кого Ілон Маск запустить у космос на найпотужнішій ракеті SpaceX