NASA оголосило про завершення місії марсохода Opportunity. З ним не вдалося зв'язатися

NASA визнало невдалою фінальну спробу зв'язатися з ровером Opportunity і завершила місію апарату з дослідження Марса, яка тривала близько 15 років

Про це йдеться в повідомленні космічного агентства.

Вчені намагалися налагодити зв'язок з  ровером Opportunity ще з середини червня, проте спроби ні до чого не привели: апарат вийшов з ладу після потужної пилової бурі на Марсі.

У NASA сподівалися, що вітер в регіоні посилиться і здує пил з сонячних панелей марсохода. В агенстві вважали, що ровер мовчить через дефіцит електроживлення через брудні сонячні панелі  і розряджені акумулятори. Також можливо, що електроніка і механізми Opportunity пошкодилися через холод.

13 лютого NASA востаннє спробувало встановити зв'язок з марсоходом. Після невдалої фінальної спроби агенство оголосило про завершення місії.

Під час початку бурі ровер знаходився в Perseverance Valley. При цьому Opportunity вже переживав одну пилову бурю, але набагато меншого розміру. Остання ж перевищувала площу Росії і всієї Північної Америки разом узятих, а пилові хмари досягали висоти в 60 км.

"Протягом більше десяти років Opportunity був лідером в області дослідження планети, розповідаючи нам про давнє минуле Марса як вологої, потенційно населеної планети і показуючи незвідані марсіанські ландшафти", -  каже Томас Цурбухен, помічник адміністратора NASA з наукових питань.

Читайте також: Перший турист до Місяця: кого Ілон Маск запустить у космос на найпотужнішій ракеті SpaceX