Британський супутник вперше зловив космічне сміття за допомогою гарпуна і сітки

Британський супутник RemoveDEBRIS вперше в історії зловив штучне космічне сміття на низькій навколоземній орбіті

Як пише New Atlas, цього разу об'єкт, схоплений гарпуном і сіткою не було надіслано вченими для випробування апарату, а являв собою реальний уламок супутника, що обертається по орбіті.

Апарат для прибирання орбіти від космічного сміття пройшов перші успішні випробування в вересні 2018 року: 16 вересня за допомогою гарпуна він вперше зловив металевий уламок, випущений для імітації космічного сміття. Після того, як уламок потрапив у сіті, він був стягнутий з допомогою шести електромоторів, установлених на космічній сітці.

Анімована модель захоплення космічного сміття апратом.

Тепер супутник зловив справжній уламок іншого апарату - за допомогою сітки зі і гарпуна, викинутого зі швидкістю 20 м / с.

Нагадаємо, на сьогоднішній день на орбіті Землі знаходяться більш 175 млн об'єктів космічного сміття діаметром більше 1 см, що рухаються зі швидкістю понад 28 тис. км / год. З них 18 тис. об'єктів - рукотворні, інші мають космічне походження. Їх загальна маса - близько 7,2 тисяч тон.

Про місце розташування більшості об'єктів вченим нічого невідомо. При цьому космічне сміття - реальна загроза: при зіткненні кількох великих об'єктів запуститься ланцюгова реакція, яка може знищити все супутники на орбіті.