Вчені знайшли тисячі нових галактик за допомогою масиву телескопів LOFAR

Вчені з команди радіоінтерферометра LOFAR оголосили про відкриття декількох тисяч нових галактик, про існування яких астрономи раніше не знали

Про це пише Science Alert.

Одне з найповніших астрономічних досліджень в радіосекторі в даний час проводиться астрономами LOFAR. У цієї мережі телескопів близько 100 000 індивідуальних антен по всій Європі з'єднуються за допомогою волоконно-оптичних кабелів для формування гігантського віртуального телескопа діаметром 1900 кілометрів. Це відображає небо північної півкулі в раніше не вивченому діапазоні частот від 120 до 168 мегагерц.

Створення низькочастотних радіокадрів вимагає значних ресурсів і часу обчислення: "LOFAR виробляє неймовірні обсяги даних - ми повинні обробити еквівалент десяти мільйонів DVD-дисків", пояснює Домінік Шварц з університету Білефельда. Зараз радіоінтерферометр є найчутливішим в світі - однак в 2020 році першим стане масив SKA.

Дослідники з 2012 року збирали радіохвильове випромінювання від космічних тіл і тепер опублікували першу радіохвильову карту навколишнього Всесвіту. Астрономам вдалося виявити 300 тисяч радіоджерел - велика частина з них є ядрами галактик і квазарами, а третина досі не була відома науці.

Вчені відзначають, що поки їм вдалося скласти карту тільки 2% від загальної площі нічного неба Північної півкулі Землі. У найближчі роки вони мають намір довести цей показник до 100%.

Наступні зображення містять об'єкти, захоплені LOFAR.

"Якщо ми візьмемо радіотелескоп і подивимося в небо, то ми побачимо в основному випромінювання, яке виникає в околицях надмасивних чорних дір. Як ми сподіваємося, LOFAR допоможе нам зрозуміти, як виникли ці загадкові об'єкти. До того ж, в цих нових галактиках можуть ховатися діри, що з'явилися в перші дні життя Всесвіту", -  каже Хюб Рётгерінг, Лейденський університет.

Читайте також: Перший турист до Місяця: кого Ілон Маск запустить у космос на найпотужнішій ракеті SpaceX