Вчені винайшли інструмент, який може допомогти відшукати життя у космосі

Голландські вчені розробили прилад, здатний виявляти живі рослини на відстані декількох кілометрів. Більш потужна версія цього пристрою в подальшому може допомогти при пошуках позаземного життя

Про це повідомляє Нідерландська організація наукових досліджень (Netherlands Organization for Scientific Research).

Новий науковий прилад TreePol spectropolarimeter може використовуватися для виявлення форм життя на відстані декількох кілометрів. І хоча зараз пристрій краще використовувати для виявлення далеких рослин, потужна версія інструменту може коли-небудь стати найнадійнішим засобом для пошуку позаземного життя.

Найчастіше, коли вчені говорять, які екзопланети або їх супутники можуть мати життя, вони перш за все зважують такі фактори, як вода, кисень в атмосфері і присутність органічних молекул. Однак це часто наводить на помилковий слід: наприклад, відомо, що на Марсі є водойми під кригою, але це не означає, що там існує життя.

Відповідно до опублікованого прес-релізу організації, TreePol виявляє світло, що відбивається від молекул, знайдених тільки в живих істот. Особливий тип камери зі спеціальними лінзами і рецепторами здатний виявляти обертання світла, яке відбивається від рослин. Це "циркулярно поляризоване світло" рухається по якійсь спіральній схемі, яку відповідне обладнання може виявити на великій відстані.

Спочатку TreePol розроблявся для виявлення циркулярно поляризованого світла, відбитого від листя, але майже всі молекули, з яких складаються живі організми, відбивають світло таким чином.

Співробітник Амстердамського вільного університету Лукас Петті (Lucas Patty), творець TreePol, спочатку використовував свій прилад в лабораторії для спостереження за різним листям, в тому числі плюща і фікуса, довівши, що пристрій зміг побачити різницю між здоровою і вмираючої рослинністю.

Потім Петті з даху будівлі навпроти направив інструмент на футбольне поле і дуже здивувався, коли сигнал не було зафіксовано. Вчений спустився до стадіону і з'ясував, що футболісти грали на штучному газоні. Після цього дослідник повернув інструмент до дерев і отримав дуже чіткий сигнал.

Фахівці визнають, що молекули, з яких може складатися позаземне життя, можуть взаємодіяти зі світлом зовсім іншим чином, ніж земні живі організми. Разом з тим зараз команда готується випробувати TreePol з літака і супутника, поступово збільшуючи відстань для пристрою. Якщо ці тести спрацюють, вчені з'ясують, чи зможуть вони використати його для сканування космосу, можливо, відправивши TreePol на Міжнародну космічну станцію.

Читайте також: Перший турист до Місяця: кого Ілон Маск запустить у космос на найпотужнішій ракеті SpaceX