Науковці відтворили умови дна океану 4 млрд років тому. Що з цього вийшло

Команда NASA на чолі з астробіологом Лорі Бардж відтворила умови на дні океану 4 млрд років тому, щоб зрозуміти, як життя могло виникнути на Землі і на інших планетах

Про це йдеться на сайті космічного агенства.

Ідея експерименту полягає в тому, що, виробляючи лабораторну версію гідротермальних жерл, знайдених в глибокому океані і первинному середовищі, можна відтворити амінокислоти, необхідні для створення життя.

Питання про зародження життя на Землі і як це могло б статися на інших планетах - одна з фундаментальних загадок світової науки.

Дослідники ще з 1950-х років намагаються відтворити умови життя в ті часи, коли Земля вже була сформована, при цьому охолола достатньо, щоб вода була в постійному рідкому агрегатному стані.

Зазвичай для такого моделювання необхідна суміш хімічних речовин, що відтворює атмосферу тих часів, а також моря, озера і введення джерел енергії - блискавки і / або сонячне світло.

При цьому останні дослідження говорять про те, що глибоке дно океану було всіяне вулканічними жерлами і димоходами, що виділяють енергію для підтримки цілих невеликих екосистем, які давали можливість виживати без сонячного світла або їжі, яка його потребувала.

Дослідження NASA розглядало ці гідротермальні джерела не тільки як спосіб підтримки життя, але і як можливе джерело ранніх амінокислот і інших органічних молекул, які потім стали живими організмами.

В останніх експериментах команда NASA взяла воду, мінерали і молекули-прекурсори піруват і аміак, а також гідроксид заліза, також званий "зеленою іржею" - поширений мінерал на древній Землі. Потім вчені довели рН води до лужної і нагріли розчин до 70 ° С, що приблизно відповідає умовам в околицях гідротермального вентиляційного отвору.

Згідно NASA, коли вводилося невелика кількість кисню, гідроксид заліза реагував з ним і трансформувався в розчин з утворенням амінокислоти аланіну і лактат альфа-гідроксикислоти. Останній є побічним продуктом амінокислотних реакцій. Це вже перший крок на шляху об'єднання молекул, щоб виробляти більш складні білки і в кінцевому підсумку зробити самовідтворююче живе з'єднання.

Подібні експерименти не тільки дають уявлення про походження життя на Землі, але також можуть допомогти вченим передбачити, де вони, швидше за все, знайдуть позаземне життя. Це може навіть допомогти в пошуку ознак давньої життя на Марсі.

Читайте також: Перший турист до Місяця: кого Ілон Маск запустить у космос на найпотужнішій ракеті SpaceX