Телескопи NASA зняли космічні "надбульбашки". Що це таке

Телескопи “Чандра” і “Габбл” зняли дві надбульбашки у галактиці NGC 3079, розташованій на відстані 69 мільйонів світлових років від Землі

Про це йдеться на сайті NASA.

Галактика NGC 3079 містить дві “надбульбашки”, які простягають на сотні тисяч світлових років. Астрономи вважають, що вони були утворені внаслідок вибухів величезної чорної діри або вітрами молодих зірок. Дані “Чандри” демонструють, що галактика NGC 3079 містить прискорювач, який може створювати частинки у сто разів активніші, ніж адронний коллайдер.

Як зазначається, одна “бульбашка” має ширину 4900 світлових років, а діаметр другої – 3600 світлових років. Вони випромінюють світло у вигляді рентгенівського, оптичного і радіовипромінювання, через що їх помітили телескопи НАСА.

Нові спостереження Чандри демонструють, що надбульбашки на NGC 3079 і подібні до них структури можуть бути джерелом частинок високої енергії, так званих “космічних променів”, і можуть уразити Землю.

Читайте також: Перший турист до Місяця: кого Ілон Маск запустить у космос на найпотужнішій ракеті SpaceX

  • Незвичайний нахил Урана, який відрізняє його орбіту від інших у Сонячній системі, може бути пов'язаний із зіткненням з величезною крижаною протопланетою, вдвічі важчою за Землю.
  • Вперше отримали фото новонародженої планети: європейські астрономи вперше в історії сфотографували планету на етапі формування в протопланетному диску, що оточує молоду зірку
  • Вчені стверджують, що знайшли докази існування водяних гейзерів на найменшому з чотирьох найбільших супутників Юпітера, які називаються галілеєвими, Європі.
  • Дізнайтесь, як це - летіти крізь Туманність Оріона. Астрономи і фахівці з візуалізації NASA скомбінували дані з космічних телескопів Hubble і Spitzer (видимий і інфрачервоний діапазони) і створили відео такого польоту