У Святій Софії продовжиться реконструкція. Заплановану на 7 квітня літургію УГКЦ скасовано

Розташований в українській столиці Софійський собор найближчим часом буде недоступний для богослужінь жодної із церков, оскільки у ньому розпочинаються реставраційні роботи

Про це стало відомо у четвер, 7 березня 2019 року, під час тристоронньої зустрічі в Адміністрації президента за участі глави Української греко-католицької церкви Святослава (Шевчука), предстоятеля Православної церкви України Епіфанія (Думенка) та президента України Петра Порошенка, передає Еспресо.TV.

Відповідну інформацію департамент інформації УГКЦ розповсюдив сьогодні, 8 березня.

"У зв’язку з цим ми змушені констатувати, що богослужіння нашої церкви 7 квітня 2019 року у соборі Святої Софії у Києві не відбудеться", - йдеться у повідомленні.

Теж саме зазначено у повідомленні прес-служби Міністерства культури, розповсюдженому біля години тому.

"Також планується проведення модернізації системи мікроклімату Собору та реконструкція інженерних систем електроосвітлення, пожежної та охоронної сигналізації, встановлення системивідеоспостереження", - додали у відомстві.

Читайте також: Святослав Шевчук: Київське християнство, спадкоємицями якого є Греко-католицька церква і Православна церква України, ще свого слова до кінця не сказало

Водночас, УГКЦ наголошує, що жодна з конфесій не може монополізувати право на богослужіння у Софії "цей храм є спільним домом усіх дітей Церкви Володимирового Хрещення та матірнім для усіх наших катедральних соборів". 

З такою ж тезою очільник греко-католиків Святослав виступив у своєму нещодавньому посланні "Наша Софія":

" ...Божественна Мудрість нагадує про завдання відновити первісну єдність нині поділеної Київської Церкви. Лише тоді ми побачимо воістину оновлений собор Святої Софії в Києві. Доки цієї єдності ще немає, жодна із Церков-спадкоємниць цієї Церкви не може одноосібно посідати стародавній собор Премудрості Божої, Софії Київської. Він має радше бути місцем зустрічі всіх нащадків софійної Київської Церкви, бути нагадуванням, закликом, будителем і надією на наше поєднання в Христі".

Напередодні, 7 березня, одна з інформагенцій оприлюднила копію листа Святослава до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням дозволити УГКЦ проведення богослужінь у соборі з періодичністю тричі на рік - з нагоди християнських свят 7 квітня, 16 червня та 21 вересня.

Читайте також10 цікавих фактів про Філарета