В NASA показали останню панораму Марса, зроблену ровером Opportunity

NASA опублікувало останню панораму Марса, зроблену ровером Opportunity. Місія марсохода була офіційно припинена місяць тому

Про це йдеться на сайті космічного агентства.

На останній фотографії, зробленій апаратом влітку минулого року, видно західний вал кратера Ендевор.

Нагадаємо, вчені намагалися налагодити зв'язок з  ровером Opportunity ще з середини червня, проте спроби ні до чого не привели: апарат вийшов з ладу після потужної пилової бурі на Марсі.

У NASA сподівалися, що вітер в регіоні посилиться і здує пил з сонячних панелей марсохода. В агенстві вважали, що ровер мовчить через дефіцит електроживлення через брудні сонячні панелі  і розряджені акумулятори. Також можливо, що електроніка і механізми Opportunity пошкодилися через холод.

13 лютого NASA востаннє спробувало встановити зв'язок з марсоходом. Після невдалої фінальної спроби агенство оголосило про завершення місії.

Під час початку бурі ровер знаходився в Perseverance Valley. При цьому Opportunity вже переживав одну пилову бурю, але набагато меншого розміру. Остання ж перевищувала площу Росії і всієї Північної Америки разом узятих, а пилові хмари досягали висоти в 60 км.

"Протягом більше десяти років Opportunity був лідером в області дослідження планети, розповідаючи нам про давнє минуле Марса як вологої, потенційно населеної планети і показуючи незвідані марсіанські ландшафти", -  каже Томас Цурбухен, помічник адміністратора NASA з наукових питань.

Читайте також: Перший турист до Місяця: кого Ілон Маск запустить у космос на найпотужнішій ракеті SpaceX