Замовкла на 10 років, і знову "прокинулася": вчені розповіли про таємничу зірку

Магнетар XTE J1810-197 мовчав більше десяти років, а тепер "прокинувся", і почав знову випускати найпотужніші радіохвилі. Вчені не розуміють, як влаштований цей рідкісний тип зірок

Про це пише ScienceAlert.

Магнетаром називається мертва нейтронна зірка, що володіє виключно сильним магнітним полем. Теоретично існування магнетарів було передбачене в 1992 році, а перше свідчення їх реального існування отримано в 1998 році при спостереженні потужного спалаху гамма-та рентгенівського випромінювання від джерела SGR 1900 + 14 в сузір'ї Орла.

Термін життя магнетарів становить близько 1 млн років. У них одне з найсильніших магнітних полів у ​​Всесвіті - при цьому діаметр середньої зірки становить не більше 30 км, а маса набагато перевищує сонячну. Згідно з розрахунками, в нашій галактиці може існувати до 30 млн магнетарів, на сьогоднішній день відомо лише про існування 24 таких об'єктів.

XTE J1810-197 входить в підгрупу високочастотних магнетарів, що випускають найпотужніші радіохвилі. Їх магнітне поле в 1 квдрл разів сильніше земного. У 2008 році XTE J1810-197 перестав випромінювати радіохвилі, проте в грудні 2018 роки від об'єкта знову зафіксували сигнали, - але зовсім іншого темпу.

Читайте також: Перший турист до Місяця: кого Ілон Маск запустить у космос на найпотужнішій ракеті SpaceX