Вчені вивели рослини, які потенційно зможуть вижити на Марсі

Міжнародна група вчених розробила рослини, здатні виробляти металоорганічні каркасні структури (MOF) - наноматеріал, який дозволить рослинам відчувати хімікалії або ефективніше збирати світло

У майбутньому розробка дозволить вирощувати їх на Марсі і під час подорожей в глибокий космос, йдеться на сайті Американського хімічного товариства.

Одна з головних проблем, з якою стикаються вчені при плануванні колонізації інших планет або тривалих космічних подорожей, - питання самостійного забезпечення місій їжею. Для того, щоб вирощувати рослини на кораблях та інших планетах, необхідно забезпечити їм високий рівень виживання.

Дослідники спробували виростити MOF всередині рослин - це забезпечило б їм додатковий захист і навчило реагувати на зміну хімічного складу повітря навколо.

Для цього вчені додали в воду металеві солі і органічні лінкери, а потім помістили в розчин рослини. В результаті прекурсори MOF прижилися в коренях. В ході випробувань дослідники покрили обрізки хризантеми і лілітурфа люмінесцентними MOF і залишили їх під сильними ультрафіолетовими променями на три години. Рослини вижили, відзначається в описі роботи.

"Оскільки ми розглядаємо вирощування зернових культур в космосі або на Марсі, де у вас немає атмосфери і на вас впливають ультрафіолетові промені, щось на зразок цього може бути корисним. Зокрема, в міру віддалення від Сонця стає все складніше вловлювати необхідне для фотосинтезу світло", - каже Джозеф Річардсон, провідний автор дослідження.

Читайте також: Перший турист до Місяця: кого Ілон Маск запустить у космос на найпотужнішій ракеті SpaceX