У "напівмертвій" подвійній зоряній системі виявили екзопланету, яка у 13 разів важча за Юпітер

Астрономи з бразильського університету Ріо-Гранде-до-Норте, ймовірно, вперше в історії виявили екзопланету в подвійній зоряній системі, одна з зірок в якій мертва

Про це йдеться в статті, опублікованій в журналі The Astronomical Journal.

Якщо майбутні спостереження підтвердять факт наявності планети, то дослідники отримають можливість дізнатися більше про формування та еволюцію планет в мультизіркових системах.

Коли одна з маломасивних зірок в подвійній системі закінчує свій життєвий шлях, вона проходить через стадію червоного гіганта, і при цьому може поглинути свою зірку-компаньйона.

Надалі, коли зовнішні шари гіганта будуть скинуті в космос, залишиться короткоперіодична подвійна зоряна система, що позначається як PCEB (Post-Common-Envelope Binary), що складається з білого карлика і "живої" зірки.

У новій роботі група астрономів на чолі з Леонардо Андраде де Алмейдо (Leonardo Andrade de Almeida) повідомляє про результати досліджень зоряної системи KIC 10544976, розташованої в сузір'ї Лебедя і складається з двох зірок - червоного і білого карлика, маси яких становлять, відповідно, 0, 61 і 0,39 мас Сонця.

Один оберт навколо одна одної зірки роблять за 8,4 години. Спостереження за системою велися за допомогою наземних телескопів WHT і IHT в 2005-2017 роках і орбітальним телескопом "Кеплер" в 2009-2013 роках. Дослідники хотіли переконатися, чи дійсно в системі немає третього тіла.

Аналіз даних показав, що цикл магнітної активності червоного карлика тривав 600 днів, що узгоджується з оцінками магнітних циклів для ізольованих маломасивних зірок. Виявилося, що за зміну орбітального періоду в системі відповідальна не магнітна активність, а наявність третього тіла, гігантської екзопланети, з масою приблизно в 13 разів більше Юпітера і орбітальним періодом 16,83 роки.

Планета могла зародитися одночасно з зірками мільярди років тому, або ж утворитися з речовини зовнішніх шарів червоного гіганта. У будь-якому випадку, як відзначають астрономи, наявність планети лише одна з гіпотез, яка найбільш добре пояснює спостереження, і необхідні дані з наземних телескопів нового покоління, таких як телескоп GMT, щоб підтвердити факт її існування.

Читайте також: Перший турист до Місяця: кого Ілон Маск запустить у космос на найпотужнішій ракеті SpaceX